Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България предлага декларация за границите на Балканите и разчита на Албания

Буяр Нишани и Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Като председател на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България има намерението да предложи приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите. Това обяви президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с президента на Албания Буяр Нишани, който е на посещение у нас.

Плевнелиев заяви, че страната ни разчита на подкрепата на Тирана за реализирането на трите основни приоритета на българското председателство на ПСЮИЕ - енергетика, енергийна свързаност и инфраструктурата. Плевнелиев добави за българската инициатива:

България ще продължи приемането на съвместни декларации за неприкосновеност на границите на Балканите. Разчитам на подкрепата на Албания за успешното реализиране на тази инициатива. 

На въпрос на БНР, защо Тирана не признава българското малцинство в Албания, президентът на страната Буяр Нишани отговори:

Ние сме открити и правата на националните малцинства в Албания са гарантирани. Албания е напълно открита за запазване на националната идентичност. Преди три години, когато имаше преброяване на населението на Албания, имаше графа за националните малцинства.

Двамата президенти констатираха, че икономическите ни отношения не отговарят на потенциала, който имат, подчертавайки важността на Коридор 8 и доизграждането на жп линията София - Скопие - Тирана - Дуръс. Плевнелиев каза, че българският бизнес има много сериозен интерес да  участва в изграждането на инфраструктурата на Албания и построяването на магистрала между страните ни. Според президента Плевнелиев България прави много сериозни стъпки, за да се свърже към енергийната мрежа между Албания, Косово, Черна Гора и Сърбия. Държавният ни глава обясни, че България е традиционен производител на ток и произвежда два пъти повече, отколкото има нужда, и изнася електроенергия за държавите в региона:

Искаме да има общоенергийна мрежа от гледна точка на доставки на газ. В момента се изгражда такъв пръстен между Албания, Косово, Черна Гора и Сърбия, като България ще направи много сериозни постъпки да се свърже, отбеляза още Плевнелиев.

Президентът на Албания Буяр Нишани коментира, че диверсификацията на различните източници е предизвикателство не само за нашите енергетики, но и за европейската като цяло:

Чрез проекта ТАП ще стане възможно пренасянето на газ от Албания към Северните Балкани и много от страните в региона вече проявиха готовност да се свържат към трасето, което преминава през нашата страна, посочи той.

Искаме също така да има и газова връзка, която ще мине по трансатлантическия петролопровод, и се радваме, че през 2018 г. това ще се случи, след като и България, и Албания ще се включат към ТАП, коментира Плевнелиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна