Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява информационна система на Агенция "Митници"

Прокуратурата започва проверка на Акцизната централизирана информационна система към Агенция "Митници". Проверката е по сигнал на Българската петролна и газова асоциация.

Пред "Хоризонт" главният юрист на Асоциацията Светослав Бенчев съобщи, че е възможно да има умишлено заличаване на данни, които прикриват незаконни практики и да ощетят държавната хазна, както и фирмите, чиято дейност е изцяло "на светло". 

Вече няколко години Българската петролна и газова асоциация и нейните компании - членки изграждат една изключително скъпо струваща електронна система за контрол. Инвестициите ни са в размер на над 150 милиона лева. За съжаление, обаче, ние имаме данни, че тази система не работи добре. Човешката намеса, която трябваше да бъде избегната, всъщност не е избегната, което създава предпоставки както за умишлени, така и за неумишлени грешки в системата. Когато те са умишлени, това, разбира се, ощетява държавния бюджет, ощетява и всички коректни фирми. Тук става въпрос за акцизни стоки, това е нещо, в което сивият сектор е изключително печеливш. Щетите могат да бъдат в милиони левове.

От Агенция "Митници" уточниха за "Хоризонт", че Българската акцизна централизирана информационна система работи и непрекъснато се усъвършенства. В позицията се посочва също, че агенцията е в непрекъснат диалог с Българската петролна и газова асоциация.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна