Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програма „Христо Ботев“ връчва годишните си награди „Златният будилник“ 2015: 2 ноември, 17.30 ч.

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

За 14-и пореден път програма „Христо Ботев” на БНР  връчва годишните награди „Златният будилник”. Те се присъждат за всеотдайна работа, будителски дух и духовна подкрепа за националната програма за култура, музика и образование. Носители са журналисти от програмата и хора, свързали с нея професионалната си съдба.
Тази година носители на отличието в различните категории:
За ярко творческо присъствие, отстояване на професионалните и етичните стандарти в работата, новаторство и будителски дух – две награди:
- индивидуална:  Дарина Христова (музика)
- за екип: предаването „Лабиринти на познанието“
За външен за Радиото човек, трайно свързал името си с културно-образователната програма „Христо Ботев“ и ценностите, които тя защитава като част от БНР: проф. Павел Герджиков
За партньорство и подкрепа на културните инициативи на програмата: Посолство на Кралство Белгия в България
За висок професионализъм и колегиално съучастие при реализирането на продукцията на програма „Христо Ботев“ от технически екипи и други звена от семейството на БНР – индивидуална или за екип: Георги Топорчев - звукорежисьор
За цялостен принос в работата на програмата Антоанета Райчева – продуцент „Култура“ и „Образование“

А ето и носителите на наградите "Златният будилник" досега.

2002 година
Георги Минчев
(композитор) и Борис Арнаудов (писател-сатирик, дългогодишен редактор в редакция “Хумор, сатира и забава” и настоящ главен продуцент на програмата)

2003 година
доц. Елка Дроснева
(преподавател по история в СУ “Св. Кл. Охридски” и водеща на “Олимпиада по история” в ефира на програмата)
Таня Милева (“Семейна събота”)

2004 година
Мария Христова-Клейманс (оперна певица и настоящ кореспондент на програмата за Белгия)
Любомир Методиев (“И ловец съм, и рибар съм”)

2005 година
Александър Андреев (“Дойче веле”)
Мария Рачева (журналистка от програмата)
За първи път е връчена специална награда - първият й носител е д-р Харалд Киндерман, посланик на Федерална република Германия в Република България, за огромната му ангажираност към европейската кауза на България и популяризирането на българската култура.

2006 година
Митко Новков (медиен и литературен критик, наблюдател за в. “Култура”)
Паулиана Новакова (дългогодишен журналист в програма “Христо Ботев”, един от основателите на предаването “Добър ден”, главен редактор “Публицистика и образование”
Специалната награда за принос към българската култура и програма “Христо Ботев” e за Дьорд Сонди – дългогодишен директор на Унгарския културен институт, преподавател по унгарски език в СУ “Св. Климент Охридски”.

2007 година
Новият носител на “Златен будилник” за журналист от програмата е Весел Цанков – отговорен редактор (продуцент вече – б.р.) в “Хумор, сатира и забава”, където работи от 1991 г., един млад човек с богата творческа биография. Автор и водещ е в предаванията “По никое време”, “Кабаре “Фата Моргана”. Сценарист е на “Звезди посред бял ден”, а в “Голямата къща на смешните хора” понякога пуска своята “Дискобиблиотека”. В “Утро”-то на всеки понеделник малко преди 9.00 часа Весел Цанков ни предлага своето много специално меню. Повече от и за хумориста Весел Цанков може да прочетете на неговия сайт - vesel.info.

Отличието за външен за радиото човек, трайно свързал името си с програма “Христо Ботев” и с всички ценности, които тя защитава като част от БНР, е за режисьора Иван Добчев. В творческия му актив са записани повече от 100 постановки за драматичен, телевизионен и кино театър.
Преподава режисура и актьорско майсторство в Националната театрална академия, София.
Създател, режисьор и сценограф е в Театрална работилница СФУМАТО.
С екипа на радиотеатъра на програма “Христо Ботев” Иван Добчев има реализирани няколко постановки, последната от които е през 2007 г. - “Мъртвата кралица” от Анри де Монтерлан в три части
За трети път се връчва и специална награда - носител тази година е Анна Тренда, директор на Полския институт в София. Отличието се дава за богатото културно партньорство, за предоставените възможности за сътрудничество с полските интелектуални среди.

2008 година
Тази година наградата за журналист от програмата получава екипът на репортерското студио. То олицетворява новото начало в „Христо Ботев” – комуникацията и взаимовръзките между отделните предавания.
Отличието за човек, трайно свързал името си с програма „Христо Ботев” и с всички ценности, които тя защитава като част от БНР, е за писателя Михаил Неделчев – литературен критик, историк и теоретик с широк спектър от интереси и изследвания. „През целия си съзнателен живот съм се занимавал с творчество…”, споделя Михаил Неделчев, а писателят Пламен Дойнов казва за него: „Името на Михаил Неделчев е синоним на дискусия… Той носи дебата и създава дебат, предизвиква го, прави го артистичен и темпераментен, довежда го до възможния му край, без остатък.” Два пъти месечно по програма „Христо Ботев” Михаил Неделчев е водещ на предаването „Какво се случва”. В него се дискутират най-ярките литературни и културни събития и се представят нови автори с новото им присъствие в литературния живот.
Специалната награда е за Гьоте институт – София, за доброто партньорство и за подкрепата, която културният център оказва на инициативи и проекти на програмата. Ценен момент в ползотворното сътрудничество е съвместната работа по проекта на Гьоте институт „Езици без граници” – „Чужди ли са чуждите езици”. Темата, както и Европейският ден на езиците – 26 септември, намериха достойно място в поредица от предавания на програма „Христо Ботев”.

2009 година
Колегията определи за носител на отличието екипа на „Радиоенциклопедия”. Предаването е отличено заради будителския си дух и изключителен принос към рейтинга на програмата.
Отличието за външно сътрудничество е за авторите и водещите на „Часът на думите - Гриша Трифонов и Светослав Георгиев. Предаването е съвместен проект на програма „Христо Ботев” и Съюза на българските писатели. Наградата се дава за изключително успешното популяризиране на художественото слово в радио ефира.
„Златният будилник” за партньорство получава Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия – за неоценими заслуги и подкрепа в реализацията на културните инициативи на програмата. Аделина Филева трайно е свързана с програма „Христо Ботев” и с всички ценности, които тя защитава като част от БНР.
Награда за Европейско партньорство се присъжда на Британски съвет - България, за богатото културно партньорство и за предоставените възможности за сътрудничество - съвместния радиоконкурс „Красивата наука”, доброто сътруничество и автороството на младите учени в „Радиоенциклопедия”.

2010 година

за ярко авторско присъствие в програмата:
Цветан Цветанов и екипът на „Аларма Пънк Джаз фест”
за разработване на нови съвременни жанрови форми:
Екипът на документалния сериал „Радиото”
за извънстудийни прояви, допринасящи за утвърждаването на програмата като организатор на културни събития:
Елиана Захариева за серия джаз концерти в Първо студио на БНР
за европейско партньорство с програма „Христо Ботев”: Френски институт – София

2011 година
за ярко журналистическо присъствие - Силвия Чолева автор и водещ в „Артефир” Силвия Чолева е писател и журналист. От 10 години е един от авторите и водещите на предаването „Артефир”. През последната година представя в ефира на програмата и „Внимание! Литература”. Има издадени пет стихосбирки, две книги с есеистични фрагменти и един роман.
Два пъти е носител на Националната награда за поезия „Иван Николов”, през 2010 г. бе удостоена и с наградата „Христо Г. Данов” за журналистическо представяне на българската литература.
за журналистическо предаване  - „Нашият ден” Това е новият сутрешен блок на програма „Христо Ботев”, стартирал в ефира на програмата от 7 март т.г. Макар и само на осем месеца, предаването вече успя да се утвърди като едно от най-слушаните, предпочитани и харесвани издания на програмата.
за външен сътрудник  - Симеон Идакиев
автор и водещ на „Един мъж, един микрофон”
Сладкодумните разкази на пътешественик №1 в България Симеон Идакиев вече почти година звучат в радиоефира - разкази за пътувания в над 120 страни, за звуци, гласове и ритми, за перипетии в дълбините на океаните, по планинските върхове, из джунглата и пустините. Аудиофайловете на „Един мъж, един микрофон” и „Посоки” са едни от най-често слушаните и в сайта на програмата.
за звукорежисьорски екип - Полина Петрова и Иванка Новакова
Ако до слушателите достига качествен звук, то това е благодарение и на уменията на най-добрия за 2011 г. звукорежисьорски екип.
за партньорство - Международен арт и етно форум „Без граници”, Балчик
Идеята на форума „Без граници” в Балчик е да събере на едно място музиканти, организатори на фестивали продуценти, радиоводещи - хората, които правят музиката и хората, които имат нещо общо с нейното разпространение, популяризиране. От 2009 г. на фестивала редовно се правят презентации на „Аларма Пънк Джаз Фест”. Форумът „Без граници” сътрудничи с програма „Христо Ботев” от 2003 г. – през последните две години активно с младежките предавания и „Артефир”.

2012 година *
За ярко присъствие пред микрофон - Надя Попова
Тя е обладана от поезията. Изпреварва своето време, за да бъде разбрана и от потомците. Променя и традиционното понятие журналист. Не само задава въпроси, знае и отговорите. Не разпитва, а разговаря. И умее да слуша. Мисли в образи, не доказва истината, а я показва. Дава възможност да се чуят чуждите мнения, но никога не спестява собственото си мнение.
За ярко присъствие пред микрофон - Аделина Александрова
Нейната страст е музиката. Но тя има безпогрешен усет и за музиката в словото, умее да превръща словото в музика. Затова постига с такава лекота онази чиста форма на общуване, която пленява и най-претенциозните слушатели.
Когато душата прелива от добри чувства, думите се зареждат с енергия, която облагородява и предизвиква съпричастие.
А слушателят вижда чаровната усмивка, дори без прецизната технология на радио „Бинар”.
Тя е другото ярко присъствие, другият колорит пред микрофона.
За екип - екипа на „1001 защо – Ефир знание” Те наситиха ленивия следобед на делника с приятното ромолене на реката на познанието. Те винаги са в час, защото са приели мисията да образоват. Знаят, че както плодородната почва не дава плодове без да бъде обработена, така и безпросветните хора остават безплодни. Знаят също, че невежите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения. Съмнението обаче е пътят към истината. А тя е приятна за казване.
За звукорежисьорски екип - Руслан Беров и Николай Попов
В момента, когато радиокартината излита в ефира, те добавят към нея последния щрих – звука. И стават съавтори. Специфичните професионални умения не са достатъчни. Понякога спасението е в бързото решение, в мигновената реакция. Мигът ни принадлежи, както и ние принадлежим на мига. В тяхната работа усещането на времето е особено важно. Защото макар минутите да пълзят, времето лети. Те са убедени, че не е роден за големи дела онзи, който не знае цената на времето.
За партньорство - Чешки център в София В европейския дом партньорството се превръща в точното мерило на нашите взаимоотношения. Тази година съвместните проекти на програма „Христо Ботев” и Чешкия център в София получиха висока оценка. За доброто партньорство историческите предпоставки имат значение. Но все пак самата история ни учи, че не винаги трябва да вярваме на историците. Нашето задължение към историята е да я напишем отново. Важно е какво правим в настоящето: поощряване на алтернативни форми в изкуството, подкрепа в осъществяването на оригинални хрумвания на нови идеи. Самата човешка история всъщност е история на идеи. Програмата популяризира чешката култура в различните й художествени варианти. Нашата съвместна дейност доказва, че за духовността граници няма.

2013 година
За цялостен принос в работата на програмата в областта на образованието е отличена Цвета Шопова.

Мариана Симеонова – за креативността й като дългогодишен редактор и водещ в детските предавания на програмата, за самоотвержеността й като редактор на Националния конкурс за детско литературно творчество „Искри”, за изобретателността й в радиосъстезанието „Светофар”.
Носител на отличие „За  висок професионализъм в областта на музикалното радиотворчество” е Маня Попова.
Дългогодишната радиожурналистка Любка Еленкова получава отличие за цялостен принос в работата на програмата в областта на публицистиката и регионалната тематика.
Наградата за журналистическо предаване получава „Артефир” – „горещото” предаване за култура, изкуство и музика, което се излъчва всеки делничен ден от 12.15 до 15.30 часа.
Наградата за звукорежисьорски екип се връчва на Слави Бошнаков и Илия Тенев.
Международно дружество „Елиас Канети” (Русе)
- за ползотворно медийно партньорство в последната година - за няколкото серии съвместни концерти, литературни четения, аудио-визуални пърформанси, осъществени в периода февруари - октомври 2013 в различни клубове и културни центрове в Русе, предоставяне на условията за подвижно студио на „Аларма” за Литературен фестивал „Русе”.

2014 година
Музикалният редактор Пламен Петров – за ярко професионално присъствие в програма „Христо Ботев“.
Екип „Радиотеатър“
– за високи творчески постижения и във връзка със 75-годишнината му.
Екип „Предавания за деца“
– за високи творчески постижения и във връзка с 80-годишнината му.
Звукорежисьорите Валя Момчилова и Марина Димова - за висок професионализъм.
Сдружение „МЕДИУМ – лаборатория за култура и образование“
- за ползотворно медийно партньорство.

* текстът за наградите "Златният будилник" 2012 е на дългогодишния главен продуцент на програма "Христо Ботев" на БНР Борис Арнаудов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.