Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на турските финансови пазари след убедителна победа на Партията на справедливостта и развитието

Турските финансови активи бележат солидно повишение през днешната търговия, като лирата е на път да отбележи най-солидно дневно поскъпване от седем години насам, докато акциите на борсата в Истанбул нараства с 5% след проведените вчера избори в страната, спечелени убедително от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), слагайки по този начин край на месеци на нестабилност и несигурност сред инвеститорите.

Партията ПСР на президента Реджеп Таип Ердоган спечели близо 50% от вота на проведените в неделя избори и вече ще разполага с около 317 депутати от 550-местния парламент на страната далеч по-убедителна победа от всички предварителни прогнози.

Резултатът предполага поне временна отмяна на политическата несигурност, която измъчваше финансовите пазари в Турция от доста време насам, след като на предишните избори през юни ПСР загуби своето еднопартийно мнозинство и така и не успя да формира стабилно правителство. Според някои анализатори обаче в по-дългосрочен план тази убедителна победа може да повиши опасенията за разширяване на политическото разделение в страната.

Политическата несигурност в Турция през последните месеци доведе до изоставане на турските финансови активи от поведението на останалите развиващи се пазари и до обезценка на местната валута с около 20 процентни пункта.

Убедителната победа на ПСР обаче парира тази несигурност и доведе до днешно поскъпване на турската лира с повече от 3% към 2,8143 лири за един долар, като това представлява най-солиден еднодневен ръст на местната валута от ноември 2008 година насам, когато беше разгарът на глобалната финансова криза.

В същото време общият фондов индекс на борсата в Истанбул BIST 100 нараства с повече от 5% до най-високо ниво от юли, регистрирайки най-солидно повишение в рамките на една сесия на търговия от две години насам.

Основните печеливши борсови акции са на строителните компании и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти с оглед на очакванията, че именно този тип фирми ще се възползват от предлаганите стимулиращи мерки от страна на партията ПСР, докато акциите на компаниите, които са тясно обвързани с политическите съперници на партията на Ердоган, се понижават.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна