Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Гърция да предостави повече подробности за управлението на дълга

Страните от еврозоната трябва да се ангажират с официално преструктуриране на дълга на Гърция, преди Международния валутен фонд да отпусне нови заеми на страната, заяви в понеделник Дейвид Липтън, който е първи заместник-управляващ директор на МВФ.

Изказването на Липтън е реакция на настоящата реална ситуация в Гърция, след като премиерът на страната Алексис Ципрас поиска нова спасителна финансова програма от МВФ, която да замени настоящата, изтичаща през март следващата година.

Ние желаем оперативно дългово споразумение, договорено между Гърция и нейните кредитори. За да вървим напред, ние искаме повече от едно общо обещание, че въпросът ще бъде разгледан, с достатъчно конкретни подробности за това как ще се работи по въпроса, за да сме уверени, че обслужването на дълга на Гърция ще бъде поставено на устойчив път, заяви Дейвид Липтън от МВФ.

През юни тази година Гърция се превърна в първата развита икономика, която пропусна плащане на дълга си към МВФ, присъединявайки се по този начин към страни като Куба и Зимбабве, след като в началото на лятото имаше провал в преговорите между правителството и неговите международни кредитори.

Въпреки този факт Липтън отбеляза, че всяка нова програма на МВФ ще трябва да бъде одобрена от Изпълнителния съвет на Фонда и посочи, че все още няма решение за евентуална конкретна сума за ново финансиране на Гърци. През 2012-а година властите в Атина се съгласиха на програма за спасителен финансов заем от страна на МВФ в размер на 28 млрд. евро, като в одобрените документи за кредита се посочваше, че Гърция ще настоява за облекчаване на дълговете и на дългосрочните трансфери от страна на нейните европейски партньори.

Сред европейските политици беше пределно ясно, че това е само политическа декларация и нищо повече. Никога не е имало реален ангажимент, но МВФ се нуждаеше да включи подобно изречение в споразумението, тъй като в противен случай другите страни не биха подкрепили предишната програмата, заяви от своя страна Андреа Монтанино - бивш член на Изпълнителния съвет на Фонда през периода 2012-а/2014-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени