Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът блокира няколко предложения на ДПС за законодателни промени

Снимка: БГНЕС
Предложението на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов парламентът да обсъди дали в училище и детската градина да се въведе правото децата да избират храната съобразно своите религиозни разбирания, не достигна до пленарната зала. Идеята на ДПС е с промени в Закона за закрила на детето да се допусне възможността децата да получават храна, съобразена с тяхната религия. Един от мотивите на депутата Хюсеин Хафъзов бе, че и много от родителите желаели това.

Смятам, че 33 гласа не са достатъчни за българската демокрация. Предполагам, че всички вие, които много често казвате "ние не сме против религията, против религиозните хора, но сме против крайните изповедания, против фанатизма и радикализма", трябва да докажем това с нашето гласуване, да позволим най-малко, да допуснем да обсъдим тази тема, защото тя в момента съществува в публичното пространство и ние най-малко трябва да изкажем своите аргументи и мотиви. Един религиозен човек да има възможност да консумира или да не консумира една храна, е чисто религиозно усещане, чисто религиозно изповядване. Защо ограничаваме хората, при положение че това не е крайна форма на радикализъм,
заяви Хафъзов.

Мнозинството обаче не включи в дневния ред това предложение. ДПС не успя да прокара и дебата за промени в Изборния кодекс. Депутатът Четин Казак коментира и отминалите избори, които са белязани с най-много недействителни бюлетини. От ДПС настояха да се вдигне прага на преференциите и да се увеличи прагът за провеждането на избори в населени места от сто на триста жители. Мнозинството в парламента обаче отхвърли възможността предложението да бъде обсъдено днес.

Парламентът отхвърли на първо четене и два проекта за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, внесени от ДПС. Те предвиждаха  допълване на категориите лица, които се считат политически и граждански реабилитирани, като се добавят и хора, пострадали от огнестрелни наранявания при мирни протести срещу репресивни управленски политики на комунистическия режим. Идеята на ДПС бе към всички репресирани от комунистическия режим, които получават добавки към пенсиите си, да се добавят и репресирани във връзка с насилствената смяна на имената. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна