Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ настоява гръцките банки да бъдат рекапитализирани до края на годината

Гръцките банки трябва да бъдат рекапитализирани до края на годината, заяви в сряда ръководителят на банковия надзор към ЕЦБ Даниел Нуи, предупреждавайки, че догодина ще влязат в сила по-строги правила относно разпределяне на загубите на фалиращи банки в еврозоната.

В съответствие с прилагането на Директивата за възстановяване и оздравяване на банковите институции (BRRD), през настоящата година банките, които се намират на ръба на несъстоятелност, могат да бъдат преструктурирани без данъкоплатците да плащат за техния евентуален фалит. Това е и причината, поради която рекапитализацията на гръцките банки трябва да бъде приключена преди края на годината, тъй като пълното прилагане на директивата BRRD през 2016-а година ще бъде при доста по-строги правила, според които акционерите и кредиторите на банките ще трябва да платят своя дял от разходите при укрепването или фалита на закъсалите финансови институции чрез механизма за „споделяне на загубите", заяви Даниел Нуи в днешно интервю за гръцкия вестник Ta Nea.

Неговите препоръки са факт, след като през изминалия уикенд Европейската централна банка заяви, че най-големите гръцки банки са изправени пред недостиг на капитал от около 14,4 млрд. евро според неблагоприятния сценарий, заложен в последния преглед за качеството на активите и "стрес-теста" на ЕЦБ.

Според Нуи банките в еврозоната все още са изправени пред значителни кредитни рискове, допълвайки, че фокусът се поставя върху необслужваните експозиции (т.нар. "лоши банкови кредити") и върху концентрацията на проблемни финансови експозиции в области като недвижимите имоти.

Даниел Нуи също така отбеляза, че икономическата обстановка ще продължи да бъде предизвикателство пред развитието на региона и допълни, че са необходими по-нататъшни важни стъпки за регулаторна хармонизация.

Бизнес моделите по отношение на тяхната жизнеспособност и печалби ще останат приоритет за нас през 2016-а година, посочи шефът на банковия надзор в ЕЦБ.

Във вторник вечерта президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че е необходимо депозантите да бъдат защитени и че трябва да бъде въведена единна схема в цялата еврозона. Той също така предупреди, че неуспех при осъществяване на тези реформи може да направи уязвим единния валутен блок.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна