Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управниците и реформите

Снимка: Анелия Кръндева

В България има 433 болници. Строят се още. Ние сме на последно място по продължителност на живота и на първо по заболеваемост на континента. И на второ по брой полицаи, но това е друга приказка. В Австрия болниците са 167, от които 52 държавни. Всички мечтаем да се лекуваме там.
У нас болниците са средство за източване на здравната каса и дообиране на парите на населението. Голяма част от тях са собственост на  онези кръгове, наречени политически партии. Непряко, разбира се. Последното, за което се мисли и работи, е лечението. Голяма част от тези болници са общински, т.е. там се записват като специалисти лекари от други места, идват от време на време, за да потвърдят хабилитацията с прегледи отгоре-отгоре. Но фирмите, на кмет и съветници, обслужват богато по фактура тези  реално ненужни за здравето ни предприятия.
Например в Северна Гърция има по една държавна болница в окръг. В Благоевградска област са шест. За частните у нас не говорим, които също е странно, впрочем хич не е странно,  че висят на бюджета.
В Австрия има три университетски болници. У нас - 24. Там има три борда за управление. У нас 24 с квотно участие на политическите сили. Във Виена болницата има 3400 легла и 110 операционни. У нас 24 университетски болници имат общи 2000 легла.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна