Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Милко Божков в пловдивската галерия "Дяков"

Нова изложба в галерия „Дяков“ - Пловдив се открива тази вечер.

Милко Божков е сред кръга художници, с когото галерията работи от създаването си до днес. За тазгодишната си изложба художникът е създал специална колекция от живописни творби, наречена „Пътуване към Атон”.

Милко Божков е сред най-емблематичните български художници, той е „над суперлативите и похвалите, съизмерим не с европейските и световните стандарти, а с нещо повече- сам със себе си, с благословената душа на твореца”. Завършил е художествената гимназия в София и НХА, специалност „Живопис” при Добри Добрев. 

Той е автор на над 80 самостоятелни изложби / 10, от които в галерия „Дяков”/ в България, Австрия, Люксембург, Германия, Русия, Полша, Франция, Чехия, Холандия, Швеция...Участник е в над 100 представителни за българското изкуство изложби / живопис и графика/ в България и чужбина.

Негови творби са част от колекциите на Националната ни галерия и галериите в цялата страна, на Националната библиотека на Франция, на Националната галерия на Чехия, на Библиотеката на Конгреса на САЩ; а също така са част от многобройни частни колекции у нас и в чужбина.

Талантът му е високо ценен не само от публиката. Той е носител на редица престижни награди: Националната награда за живопис „Захари Зограф” /2002/, двукратен носител е на Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров- Майстора” и на Годишната награда на галерия „Дяков” /1999/.


Милко Божков работи в областта на живописта, графичните техники и рисунката, член е на СБХ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна