Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за ранна диагностика на онкологични заболявания ще заработи в Габрово

Снимка: БГНЕС

Модерен център за ранна диагностика на злокачествени заболявания ще заработи до края на ноември към Многопрофилната болница в Габрово. Високо специалзираната апаратура е закупена с европейски средства.

Проектът е насочен към болницата "Д-р Тота Венкова" в Габрово. С над 5 милиона лева, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, ще се изгради регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Проектът се изпълнява от Министерството на здравеопазването и е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”.

Центърът ще бъде оборудван според най-високите европейски стандарти. Въведени са в експлоатация ядрено-магнитен резонанс, компютърен томограф, дигитален скопично-графичен рентген, С-рамо, 4D ехограф, ендоскопска апаратура, дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб, лапароскопско оборудване, анестезиологични апарати и PACS-система, доставена е и една линейка.

В рамките на проекта са извършени  и реконструкция на сградния фонд на болницата, осигурена е достъпна среда за хоратa с увреждания и са изпълнени мерки за енергийна ефективност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна