Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 11 часа ще продължи третата Нощ на театрите в Софийската опера и балет

Снимка: СОБ
Близо 11 часа ще продължи третата Нощ на театрите в Софийската опера и балет на 21 ноември, почетен гост е басът Димитър Станчев, съобщава БТА.
Посланици на Нощта на театрите този път са балерината Боряна Петрова и тенорът Даниел Острецов. Двамата ще са гидове в туровете "Тайните на Операта", по време на които от 10.00 до 17.30 ч. ще бъдат отворени за публиката гримьорни, репетиционни зали, гардеробни.
В централното фоайе посетителите ще бъдат посрещани от фотоизложба, запечатала мигове от звездни постановки като "Пръстенът на нибелунга" и "Тристан и Изолда" от Вагнер, "Дон Карлос" от Верди, "Пепеляшка" от Росини, "Турандот" от Пучини, балетите "Лебедово езеро" и "Баядерка".
В друго фоайе художничката Християна Михалева-Зорбалиева ще покаже оперни и балетни костюми от различни постановки. Гримьорът Огнян Янков ще демонстрира някои от тайните на театралния грим.
Най-нетърпеливите - децата до 3-годишна възраст, ще дойдат първи за празника, който започва с вече традиционния Концерт за бебоци - от 11.00 часа. От същия час на Малката сцена зрители над 3 години ще се насладят на поучителната и забавна история, която разказва балетът "Зле опазеното момиче" по музика на Луи Херолд и Петер Лудвиг Хертел. Веднага след представлението в компанията на посланиците за Нощта на театрите режисьорът Риолина Топалова и солисти на балета ще разкажат и покажат на публиката как се прави спектакъл за деца.
В тайните на оперните детски спектакли час по-късно - от 13.20 ч., ще въведе публиката режисьорът Юлия Кръстева. Тя поставя "Атила" от Джузепе Верди, чиято предпремиера е от 18.00 ч. и в която в ролята на Леоне е известният оперен певец Димитър Станчев - почетният гост в тазгодишното издание на Нощта на театрите в Софийската опера. Срещата с него е от 14.00 часа.
Предпремиерата на "Атила" е посветена на 100-годишнината от рождението на бележития наш интелектуалец Петър Увалиев.
Билетите за който и да е от спектаклите в Нощта на театрите осигуряват достъп до всички събития в Софийската опера и балет. Зрителите, които желаят да посетят само туровете или някое от събитията, ще влизат с билет с отстъпка - на цена от 8 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна