Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева ще обсъди с парламентарните групи проектозакона против корупцията

Снимка: БГНЕС

През следващата седмица вицепремиерът Меглена Кунева започва срещи с парламентарните групи за окончателно обсъждане на проектозакона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, който отново ще бъде внесен за обсъждане от народните представители на 3-ти декември. Това съобщи Кунева във Варна преди началото на националната конференция на Движение „България на гражданите“ на тема „Местна власт 2015-2019-предизвикателства и възможности“, която се провежда в курорта „Златни пясъци“. Тя посочи, че реформаторите ще подкрепят закона и той ще бъде работещ:

Аз ще предложа законопроект в тези параметри, в които той е одобрен и сравнявайки го с другите европейски държави се знае, че той ще работи. Как ще реагира всяка една политическа група, в последна сметка наистина е важно всеки да си понесе отговорността. РБ ще подкрепи отново този законопроект, като за мен е важно законът да бъде работещ. В последна сметка законът прави две неща - проверява имуществото и проверява конфликта на интереси на една не голяма група хора. Това са 5-6 хиляди души, но това са хора с много голяма власт. Понеже тук най-добре се знае тази пословица за рибата и главата, и откъде започва вмирисването, мисля, че няма нужда от повече обяснения за това.

Заместник-председателят на ДБГ и председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски съобщи, че от партията ще предложат промени в Закона за МВР, с които да се дадат възможности за създаване на общинска полиция, а местната власт да има по-широки правомощия по отношение на обществения ред и сигурността. Стана ясно, че ДБГ имат 10 общински кметове, 7 председатели на общински съвети и 114 общински съветници след проведените местни избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна