Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Радиоколекция“ Радиотеатърът представя „Сидхарта“ от Херман Хесе в 31 части, прочетени от Васил Бинев + podcast

Всеки делничен ден от 30 ноември до 11 януари, от 21.20 часа

| обновено на 28.12.15 в 16:10 БНР Новини

ОМ!
Бавно цъфтеше, бавно узряваше в Сидхарта прозрението какво всъщност е мъдростта, каква е целта на дългото й търсене. Тя не беше друго, освен готовността на душата, способността, тайнственото изкуство във всеки миг от живота да се чувства и вдишва мисълта за единството.
                                                                                                                                                                  „Сидхарта“, Херман Хесе
Чуйте от 1 до 10 част на „Сидхарта“

Чуйте от 11 до 20 част на „Сидхарта“

Чуйте от 21 до 31 част на „Сидхарта“

Свещенният слог ОМ може да се преведе като Всичко. То е първоначалният звук, сътворяващ Вселената. То е името на Бог, на абсолюта, на Висшия разум, който съдържа в себе си началото, процеса и смисъла. То е безкрайността на духа и единството на всички неща.  ОМ вдъхва ред в хаоса. Свързва прекъснатите връзки. Стига до дълбините на същността ни.
„Сидхарта“ е роман-медитация. Великолепен е за слушане. Красив и мъдър е. И въпреки че Говинда, най-добрият приятел на Сидхарта, казва, че мъдростта е несподелима, ние с радост и благоговение споделяме с вас съкровището „Сидхарта“, което нобеловият лауреат Херман Хесе е подарил на човечеството.
„Сидхарта” се появява през 1922 година, когато Първата световна война е поставила на изпитание вярата в човека и възможностите му да строи мир и хармония. Тогава някои от европейските интелектуалци са обърнали поглед на Изток с надеждата там да открият отговорите, които не намират в европейската цивилизация. За Хесе сякаш е естествено да потърси разковничето тъкмо там, тъй като той е роден в семейство на мисионери, които са прекарали голяма част от живота си на Изток.  Редовете от Библията и от индийските и китайските свещени книги са се сливали в едно в ранните детски години на Херман Хесе. И според него Европа хвърля усилия да интелектуализира културата си, да овладява света и да господства над него, но не научава почти нищо за самия човек, за човешката същност. Европеецът е безсилен пред самия себе си, тъй като завладява навън, но не и навътре. Мъдростта на Изтока дава друга гледна точка: да не спориш с битието, а да го приемеш и да се слееш с него. И както казва Сидхарта: „Да търсиш, значи да имаш цел. Но да намериш, значи че си свободен, разкрит, че нямаш никаква цел”.
В края на тази година и в началото на следващата, когато правим равносметки и когато няма как да затворим очите си пред фактите, които всеки ден ни напомнят,  че на земята ни не става по-сигурно и по-уютно, а напротив, все по-разединено и тревожно е, тъкмо това е идеалното време да споделите с нас „Сидхарта“ – роман за лъкатушния житейски път на всеки човек, докато прозре истината, че ние всички сме свързани и сме едно цяло. И най-важното – че светът е съвършен във всеки един миг. Ом!
Приятно слушане!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна