Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участници в конференцията за климата почетоха жертвите на атентатите в Париж

| обновено на 29.11.15 в 21:30
Лоран Фабиюс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С минута мълчание в памет на жертвите при терористичните атаки в Париж започна работното заседание на участници в конференцията за климатичните промени, която ще бъде официално открита утре.

Френският външен министър Лоран Фабиюс, който е и председател на форума, призова ръководителите на делегациите на страните-участнички към компромис с цел постигане на ефективно международно споразумение за борба с глобалното затопляне. 

Стотици хора направиха по-рано дълга жива верига на булевард в източната част на Париж въпреки забраната за демонстрации. Целта им бе да бият тревога за спешната необходимост да се защити околна среда в навечерието на срещата на 150 държавни и правителствени лидери във Франция по проблемите на климата, организирана от ООН. По булевард "Волтер" няколко хиляди хора се хванаха за ръце, като някои от тях подскачаха и скандираха "По-горещо от климата".

Президентът на Франция определи като „скандално“ поведението на протестиращите на Площада на Републиката в Париж, които се сблъскаха с полицията. Сред тях не е имало истински защитници на околната среда, заяви Франсоа Оланд в Брюксел по време на срещата на върха между ЕС и Турция:

Това е двойно неприятно и бих казал - скандално: първо, защото става на Площада на Републиката, където са положени толкова много цветя и свещи в памет на загиналите от куршумите на терористите. Скандално е и заради големия залог на климатичната конференция. На нея световният елит трябва да реши бъдещето на земята, така че нашите деца и внуци да не живеят на опустошена планета. Тези индивиди нямат място там и затова бяха отстранени от полицията.

Срещата във френскат астолица ще продължи до 11 декември, а целта й е да се постигне международно споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна