Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Световната конференция за климата в Бурже край Париж

Световната конференция за климата беше официално открита в Бурже край Париж. Президентите на САЩ, Русия, Китай са сред близо 150-те присъстващи световни ръководители. Очакват се речите на френския президент Франсоа Оланд и Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Светът е изправен пред две страшни заплахи: тероризмът и климатичните промени - заяви в началото на конференцията за климата перуанският министър на екологията Мануел Пулгар Видал (ръководител на предишния климатичен форум), предавайки председателството на френския външен министър Лоран Фабиюс. След минута мълчание за жертвите на атентатите в Париж събралите се близо 150 световни ръководители ще се изкажат един по един, за да дадат силен политически тласък на предстоящите тежки преговори. От тях трябва да се роди световно споразумение, за да се ограничи глобалното затопляне до 2°С над прединдустриалните времена. Изказването на българския президент Росен Плевнелиев е предвидено за следобед.
Ако конференцията не успее, всички страни на света ще носят отговорност, особено най-големите замърсители с въглероден двуокис - каза преди срещата френският президент Франсоа Оланд пред в. "20 минют". 
Споразумението в Париж трябва да има правна сила и да задължава държавите да приемат закони в тази насока. Повечето от страните подадоха дългосрочните си планове за мерки срещу климатичните промени. По-неотстъпчиви в преговорите са онези, чиито икономики силно зависят от изкопаемите горива.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна