Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на нови илюстрации на Любен Зидаров в СГХГ

Софийската градска художествена галерия ще представи големия български художник-илюстратор Любен Зидаров с изложбата "Островът на съкровищата - половин век по-късно". Експозицията ще бъде открита на 8-и декември от 18.00 ч., съобщава БТА.
"Том Сойер", "Принцът и просякът" и "Островът на съкровищата" са само някои от редицата разпознаваеми и помнени от няколко поколения класически книги за млади читатели с илюстрации, създадени през 60-те и 70-те години на миналия век от Любен Зидаров.

През 2014-а и 2015-а г. художникът се решава на ново тълкуване на част от илюстрациите на тези книги, като запазва сюжета и композицията на "оригиналите". Онова, което днес е по-различно, се свежда основно до отношението към творбата и нейните герои, изразено в по-богата техника и най-вече в естетически открития, резултат от десетилетия натрупвани артистични умения и житейска мъдрост. В края на този творчески път творбите са превърнати в своеобразна авторска амалгама между книжната илюстрация и живописта, отбелязват от СГХГ.

Изложбата "Половин век по-късно" показва новите илюстрации към трите заглавия и репродукции на някои от познатите им 50-годишни първообрази. Представено е и четвърто заглавие, тематично свързано с една от литературните класики на Робърт Луис Стивънсън - "Островът на съкровищата", а именно - продължението на любимата пиратска сага "Силвър", написано в наши дни от известния английски автор Андрю Моушън, доскорошен носител на почетната титла "поет-лауреат на Великобритания".

Тъй като "Островът на съкровищата" се оказва свързваща тема за основната част от експозицията и нещо като "книга на живота" в илюстраторската биография на Любен Зидаров, тя е обогатена с аспекти на историята на илюстрирания вариант на литературното произведение. Показани са репродукции на гравюри и илюстрации от първите английски и американски издания на романа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени