Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът създаде Временна комисия за снемане на имунитета на Сидеров

| обновено на 10.12.15 в 11:57
Снимка: БГНЕС

Парламентът създаде Временна комисия по казуса с Волен Сидеров. До седем дни комисията трябва да се произнесе по исканията на главния прокурор да бъдат разрешени наказателни преследвания срещу Сидеров. В комисията участват 17 депутати – по двама от всяка парламентарна група и един независим. Председател е Димитър Главчев от ГЕРБ. Явор Нотев от "Атака", който е и член на комисията, поиска в работата ѝ да бъде включена и точка за досега свършената работа по искането за задържане на народни представители. Той каза:

Ние, по повод на искане на главния прокурор, взехме решение за даване разрешение на прокуратурата да задържи двамата народни представители, чийто имунитет беше разгледан в тази зала. Известно е също така, че впоследствие българският съд на две инстанции обяви задържането на двамата народни представители за незаконно.

Нотев каза, че парламентът като институция, която е дала разрешение, не трябва да мълчи по този въпрос. Според него в комисията трябва да има и доклад за по-нататъшния ход на процедурата, а и да се предложи проект за отмяна на решението, с което се дава разрешение за задържането.

Предложението на Нотев изобщо не беше подложено на гласуване, тъй като излизало извън предложенията по точката в дневния ред. Парламентарната група на "Атака" напусна демонстративно пленарната зала.

В програмата на НС е окончателното гласуване на промените в Закона за управлението на средствата от еврофондовете.

Със законопроекта за управление на евросредствата се цели гарантиране на по-прозрачна, по-разбираема и по-ефективна система на публичните средства от Европейския съюз, като част от финансовата система на страната. С предлагания законопроект се цели уеднаквяване на правилата, по които ще се управляват и разходват средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, въвеждането на мерки за намаляване на административната тежест за бенефициентите и постигане на ефективен съдебен контрол.

В работата на народните представители са и законопроектът за рибарството и аквакултурите, и окончателните промени в Закона за устройство на територията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна