Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архаичното недоволство на библиотекарите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Служителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” припомниха за нуждата от увеличение на ниските си заплащания и хроничния недостиг на средствата за култура. Към тях се присъединиха и работещите в музеи и галерии, които протестираха малко преди гласуването на бюджет 2016 г.
Бюджетът не бе увеличен, но протестиращите получиха обещание, че Министерският съвет ще пренасочи 10 млн. лв. от средствата си за капиталови разходи специално за заплати в музеи, галерии и библиотеки. Това ще се равнява на 22% увеличение в сектора, считано от 1 януари 2016 г.
Затова служителите излязоха на „22% по-малък протест”, защото освен увеличението на заплатите тях ги интересуват средствата, които трябва да бъдат отделени за съхраняване на фондовете, които са уникални.
В момента средното възнаграждение в Националната библиотека е 490 лв., на фона на около 880 за страната, а в библиотеката работят специалисти с по две висши образования и четири езика. Библиотекарите не искат да стачкуват отново - имат си достатъчно работа - съхраняват невероятните книги, които притежават.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна