Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка остави без промяна основните лихви в страната

В петък Централната банка на Русия (РЦБ) остави лихвените проценти непроменени, като се позова на инфлационните рискове, но отново повтори обещанието си да започне тяхно понижение, ако инфлацията в страната се забави в съответствие с нейните прогнози за следващата година.

Централната банка остави основния лихвен процент на ниво от 11% за трето поредно заседание, пренебрегвайки призивите на бизнеса и на политиците да направи кредитирането по-евтино на фона на икономическата и финансова криза.

Днешното решение обаче беше в съответствие с пазарните очаквания, но въпреки това не успя да подкрепи отслабващата рубла, която представлява ключов риск за инфлацията в страната. Руската валута отслабва към 69,95 спрямо долара от ниво от 69,75 рубли точно преди края на заседанието на РЦБ. Негативно влияние върху местната валута оказва и днешния спад на петролните цени към нови 7-годишни дъна. От юли насам, когато банката за последно понижи лихвите, рублата вече загуби 11% от стойността си спрямо долара.

Централната банка отбеляза, че забраната на Москва за внос на храни от Турция като отговор на сваления руски военен самолет край сирийската граница през ноември вероятно ще добави до 0,4% към и без това високата инфлация.

В отговор на исканията за ново облекчаване на паричната и лихвена политика, РЦБ повтори ангажименти си да намали лихвените ставки в близко бъдеще въз основа на своите инфлационни прогнози до края на следващата година. Според банката инфлацията вероятно ще се забави към ниво от 6% до края на следващата година от текущи 14,5%.

Ако инфлацията се забавя в съответствие с прогнозата и ако инфлационните рискове започнат да избледняват, Централната банка на Русия ще възобнови понижаването на основния лихвен процент на едно от следващите си заседания, заяви централната банка след края на днешното заседание.

Основният лихвен процент остава над 10,5% нивото от преди извънредното драматично повишение на лихвените ставки до 17% през декември 2014-а година, което помогна за стабилизиране на сриващата се по това време руска рубла.

Следващото заседание на РЦБ е насрочено за 29 януари 2016-а година.

На пресконференция след края на днешното заседание, управителят на РЦБ Елвира Набиулина отбеляза, че банката вижда нарастващи рискове, че петролните цени ще останат под 40 долара за барел, което може да наложи по-агресивна парична и лихвена политика.

Според нашия негативен сценарий, средните цени на петрола могат да се понижат към 35 долара за барел и ако това стане факт, икономиката на Русия ще се сви с между 2% и 3% през следващата година, докато инфлацията ще отслабне с по-бавно от очакваното темпо, заяви тя. Но според основния сценарий на банката, който е и по-вероятен, средните петролни цени ще останат около ниво от 50 долара за барел между 2016-а и 2018-а година.

В същото време Набиулина отбеляза, че РЦБ не определя като голяма вероятността за отмяна на западните санкции, наложени на Москва през следващите три години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна