Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фич потвърди кредитните рейтинги на Франция и Великобритания и техните стабилни перспективи

"Стандард енд Пуърс" потвърди топ "ААА" рейтингa на Великобритания, но с негативна перспектива заради предстоящия референдум за членството й в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Фич" остави без промяна кредитните рейтинги на Франция и Великобритания, потвърждавайки и техните стабилни перспективи.

Кредитната агенция потвърди дългосрочния кредитен рейнтинг на Франция на ниво "АА" със стабилна перспектива, отбелязвайки, че рейтингът на страната балансира от една страна между нейната богата и диверсифицирана икономика, поетия от властите в Париж път към макрофинансова стабилност и силните и ефективни граждански и социални институции и от друга страна между високия държавен дълг и големия бюджетен дефицит.

"Фич" очаква растежа на БВП на Франция с 1,5% през 2016-а и 2017-а година след икономическа експанзия от 1,1% през тази година, постепенно повишение на инфлацията до 1,3% през 2017-а и понижение на нивото на безработица до малко под 10% в края на прогнозирания двугодишен период. Според кредитната агенция правителственият дефицит ще се свие до 3,4% от БВП през следващата година и до 2,8% през 2017-а от бюджетен дефицит за настоящата година в размер на 3,8% от БВП.

Агенция "Фич" запази без промяна и дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания на ниво от "АА+" със стабилна перспектива. Според нея рейтингът на страната се възползва от високите доходи и от диверсифицираната и гъвкава нейна икономика. Надеждната рамка на паричната и фискалната политика и международният статут на резервна валута на британската лира също продължават да подкрепят допълнително кредитния рейтинг на Великобритания. Силните граждански и политически институции и по-високата степен на прозрачност повишават предсказуемостта на икономическата и бизнес среда, която е по-благоприятна в сравнение с останалите държави с рейтинги в "АА" региона, докато публичният дълг остава сред най-високите на останалите страни с рейтинги "АА" или "ААА", допълни агенцията.

В същото време "Фич" прогнозира растеж на британската икономика с 2,5% през настоящата година и забавяне на растежа до 2,3% през 2016-а и до 2,1% през 2017-а година. Агенцията очаква държавният дълг на Великобритания да удари връх от 90% от БВП през тази година, след което да последва постепенно негово понижение в дългосрочен план до 75% от БВП към 2024-а година. "Фич" обаче предупреди, че очакваното високо ниво на дълга през следващото десетилетие ще ограничи фискалната способност на британското правителство да абсорбира нови шокове. Агенцията очаква постепенно повишение на британската инфлация към целевото ниво на Английската централна банка от 2%.

"Фич" коментира и предстоящия във Великобритания референдум относно бъдещото членство на страната в Европейския съюз, като той ще се проведе след приключване на преговорите с европейските власти по предложенията на британския премиер Камерън за необходимите реформи в съюза.

Нашият основен сценарий е, че референдумът ще се проведе през втората половина на 2016-а година и че Великобритания ще остане в рамките на ЕС. Въпреки това референдумът създава несигурност в краткосрочен план и евентуално гласуване за "Brexit" (излизане на страната от ЕС) ще представлява умерено негативно кредитно развитие. Последиците за кредитния рейтинг ще зависят от няколко фактора, включително въздействието върху растежа и инвестиционни средносрочните перспективи, външната позиция на Великобритания, както и от рисковете за задействане на втори референдум за независимост на Шотландия, отбеляза кредитната агенция.

Има висока степен на несигурност по въпроса как може да се разиграе евентуален сценарий "Brexit", като ние очакваме преговорите през следващите месеци с ЕС да бъдат продължителни и сложни, посочи в заключение агенция "Фич".

По същото време и агенция "Стандард енд Пуърс" потвърди своя топ "ААА" кредитен рейтинг на Великобритания, но посочи, че страната остава в риск от понижение на рейтинга поради решението на британския премиер Дейвид Камерън да проведе референдум за запазване на бъдещото членство на страната в Европейския съюз. Поради това агенцията запази негативна перспектива за британския дългосрочен кредитен рейтинг.

Агенцията потвърди решението си през юни, че страната е изправена пред 33-процентна вероятност за понижение на кредитния ѝ рейтинг в рамките на следващите две години. Според нея основното предизвикателство през Великобритания са привържениците за "Bexit", като в същото време отбеляза, че общият ефект от миграционната вълна към страната е бил положителен за икономиката през последното десетилетие.

"Стандард енд Пуърс" повтори становището си, че референдумът представлява риск за британския сектор на финансовите услуги, за износа и за икономиката като цяло и посочи, че ако Великобритания напусне ЕС, това би могло да застраши способността й да финансира големия дефицит в платежния си баланс.

Според нашия най-лош сценарий, евентуален "Brexit" също така може да навреди на ролята на британската лира като световна резервна валута, като тази роля на стерлинга беше в значителна подкрепа за нашия "ААА" рейтинг на Великобритания от началото на глобалната финансова криза, посочи кредитната агенция.

"Стандард енд Пуърс" обаче очаква правителството на Великобритания да постигне компромис с останалата част от ЕС по отношение на реформите в Блока през първата половина на следващата година и че повечето избиратели в страната ще отхвърлят на референдума т.нар. "Brexit".

По-рано този месец главният европейски представител на агенцията заяви за Ройтерс, че кредитният рейтинг на Великобритания може да бъде намален с едва до две степени, ако британците гласуват за напускане на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна