Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората просто търгуват

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

България произвежда 40 пъти по-малко вино от Франция. Изнасяме предимно наливно. Но българската асоциация на износителите на вино обяви, че изоставяме руския пазар, защото ни бил безинтересен. Французите се борят за още. На този пазар.
Ние ще продаваме в САЩ. Американците пиели от всички вина, произведени по света, защото те са най-големия световен пазар, смята асоциацията. А в Лас Вегас дори, в менюто на един от най-скъпите ресторанти с три звезди Мишлен предлагали наше вино по 80 долара бутилката. У нас в ресторанти с по 3 хлебарки на витрината има вина по 400-500 долара.
От Еврофондове в сектора лозарство и винарство за следващите четири години се очакват около 140 млн. евро. С част от тях ще се засеят още около 150 хил. дка, това е пълната ни квота. Т.е. още близо една четвърт. Ще отидат и пари за промотиране на винопроизводството ни извън Евросъюза. Ако критерият е, че там където търсим пробив, пият всичко и тези пари ще отидат в нечий джоб с никаква полза роду. Начини да се похарчат винаги ще се намерят. Начини да свършат работа - не винаги.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна