Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Икономиката на Германия ще бъде подкрепена от разходите за бежанската вълна, заляла страната

Германия продължава да се развива устойчиво през последните месеци на 2015-а година, като разходите за пристигащите в страната бежанци, както и по-високият разполагаем доход ще бъдат движещи сили за растежа на най-голямата икономика в еврозоната, посочва Бундесбанк в своя редовен месечен бюлетин, оповестен в понеделник.

Централната банка на Германия заяви, че падащите цени на петрола подсилват покупателната способност на немските домакинства, а държавните разходи, свързани с мигрантската вълна, заляла страната, също оказват подкрепа за икономическия растеж през последното тримесечие на годината. Според Бундесбанк икономическата експанзия в края на годината е в съответствие с предходните тримесечия, след като през трите месеца до края на юни БВП нарасна с 0,4%, а през третото тримесечие - с 0,3% на тримесечна база.

Частното потребление продължава да бъде подкрепено от значително увеличение на заетостта и на заплащането на труда, отбелязва Бундесбанк, допълвайки, че по-ниските цени на енергията и на горивата оказват допълнителен стимул за потребителските разходи.

През ноември Европейската комисия също заяви, че очаква правителствените разходи за пристигащи имигранти да стимулират икономическия растеж в отделните страни-членки.

От своя страна немската статистическа агенция Destatis посочи по-рано днес, че германските заплати са нараснали през третото тримесечие с 2,4% на годишна база, подготвяйки сцената за по-силно потребление през четвъртото тримесечие. Тя добави, че продажбите на дребно през първите десет месеца на годината са се повишили с 2,8% спрямо същия период на предходната година.

Асоциацията на търговците на дребно HDE пък прогнозира повишение на коледните продажби в Германия с 2% спрямо техните нива през 2014-а година благодарение на т.нар. "покупки в последната минута" и на нарастващи онлайн продажби. В тази връзка интерес за финансовите пазари ще представляват утрешни резултати от последно проучване на икономическия институт GfK за потребителските нагласи в страната за началото на следващата година, след като през миналия месец компанията отбеляза, че коледните продажби вероятно ще намалеят спрямо същия период на предходната година.

В оповестения днес свой последен месечен доклад Бундесбанк също така отбеляза, че са необходими съществени стъпки за по-нататъшна интеграция преди страните - членки на еврозоната да се съгласят на съвместна програма за гарантиране на банковите депозити.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна