Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка размина пазарните очаквания, запази без промяна основните лихвени ставки в страната

Централната банка на Турция (ТЦБ) остави без промяна основните си лихвени проценти за 10-и пореден месец въпреки очакванията на финансовите пазари, че ще повиши основните лихвени ставки в тандем със стартиралия по-рано този месец процес за нормализиране на паричната и лихвената политика на Федералния резерв на САЩ.

Комитетът по парична политика на ТЦБ посочи, че запазва основната едноседмична репо лихва на ниво от 7,5%, както и коридора на движение на заемната овърнайт лихвата между 7,25% и 10,75%.

Решението контрастира с прогнозите на голяма част от водещите икономисти, които очакваха повишение на основната едноседмична репо лихва до най-малко 7,75% и дори към ниво от 8,75%. По-голям част от тях също така прогнозираха повишение на долния край на коридора на заемната овърнайт лихва до 7,5% или до 7,75%.

През последните месеци управителят на Турската централна банка Ердем Басчи сигнализираше, че банка ще започне политика на единна ставка на основната лихва спрямо настоящия по-широк лихвен коридор и че това ще стане факт, след като Федералният резерв вдигне основната американска лихва. От 2010-а година насам банката използва лихвен коридор, за да регулира основната си лихва без да се налага да променя паричната си политика. Днешното решение на ТЦБ обаче не оправда този негов ангажимент.

Турската лира реагира негативно на днешното решение на Централната банка да запази без промяна (да не повиши) основната лихва в страната. След решението на ТЦБ местната валута се обезцени с 1% към 2,9478 лири за един щатски долар, докато основният фондов индекс BITS100 на борсата в Истанбул се понижи с 2,1 процентни пункта.

В същото време доходността на двегодишните турски държавни облигации остана на ниво от 10,85%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени