Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия е готова да участва в мирни преговори в Женева

| обновено на 24.12.15 в 12:06
Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийския външен министър Уалид Муалем заяви, че правителството на Сирия е готово да участва в мирни преговори в Женева и се надява диалогът да помогне на страната да сформира правителство на националното единство, заяви  цитиран от Ройтерс. Сирия е готова да участва в диалог между страните без чуждестранна намеса, каза Муалем след среща с китайския си колега Ван И в Пекин, където е на посещение. 

В петък Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция в подкрепа на международна "пътна карта" за сирийския мирен процес. ООН планира да свика мирни преговори в Женева към края на януари. В търсене на пътища за подпомагане на мирния процес, китайският външен министър покани сирийските правителство и опозиция на среща в Китай.
Администрацията на американския президент Барак Обама в продължение на няколко години е водила тайни преговори с представители на сирийския режим, за да принуди президента на Сирия Башар Асад да е оттегли от властта, пише "Уолстрийт джърнъл". Изданието дори споменава за американски планове в Дамаск да бъде извършен военен преврат, но те са се провалили, заради липсата на подкрепа от достатъчно хора в управлението в Сирия. 

През 2011 г., когато режимът започна да смазва протестите, американското разузнаване започнало да набелязва офицери от алауитското малцинство, към което принадлежи и самият Асад, които потенциално биха могли да оглавят смяна на режима, твърди високопоставен бивш представител на американското ръководство. Това обаче така и не се случило.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна