Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският президент призова за открити дебати за решаване на бежанската криза

Германският президент Йоахим Гаук призова, в ежегодното си коледно обръщение към сънародниците си, за открити дебати за решаване на бежанската криза в Германия и другите европейски страни, предаде ДПА. Наред с това, президентът предупреди, че прибягването до сила и насаждането на омраза са недопустими.
Германският президент има предимно представителни функции, но е широко уважавана фигура. Насилието и омразата са недопустими средства за изразяване на несъгласие, каза президентът Гаук, бивш лутерански пастор в Източна Германия,  във връзка с поредица от нападения в страната срещу приюти за мигранти.
Допълнителна помощ в размер на 140 милиона евро за бежанците от Сирия и Ирак, ще отпусне германското правителство. Така според властите ще се осигурят за известно време нормални условия за живот на бежанците. Средствата ще бъдат изпратени в страните, където има съсредоточени бежански лагери, сред които и Турция. Помощта ще се изразходва освен за хуманитарна помощ и за финансиране на програми за обучение и инфраструктурни програми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна