Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоби за хората, събиращи отпадъци, предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците

Снимка: Полина Тодорова

От 300 до 1000 лева ще бъдат глобявани хората, които изземват пластмасови, хартиени и метални отпадъци, както и тези, които обръщат, нарушават целостта, или запалват съдове за събиране на отпадъци. Ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини е една от целите на подготвените от Министерството на околната среда и водите промени в Закона за управление на отпадъците.

Промените предвиждат и намаляване на банковата гаранция, необходима за издаване на разрешение за дейности с отпадъци от черни и цветни метали: от 25 хил. на 15 хил. лв. за фирма и по 5 хил. лв. за всяка площадка за дейности с излезли от употреба моторни-превозни средства, електрическо и електронно оборудване. Мярката цели ограничаване на нелоялната конкуренция в този бранш. При предварително третиране на автомобили или електроуреди се добива голямо количество отпадъци от черни и цветни метали, а лица без разрешение за дейности със скрап нелегално приемат металите, избягвайки изискването за банкова гаранция.

Въвеждат се и по-строги изисквания за регистрация на лицата, извършващи дейности като "търговец" или "брокер" на отпадъци. Целта е да се избегнат злоупотреби и да се даде възможност на компетентните органи да упражняват по-ефективен контрол върху този вид дейност.

Променят се и изискванията за местоположението на пунктовете за вторични суровини. Те ще трябва да бъдат преместени само в промишлени или складови зони. В момента много площадки за събиране и съхранение на отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части, което създава шум и замърсяване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна