Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските акции и рублата остават под натиск от продажби на фона на многогодишни дъна на петрола от близо 30 долара за барел

Днешното поредно понижение на цените на петрола към многогодишни дъна от близо 30 долара за барел провокират спад на руската борса и на рублата за втора поредна сесия на търговия.

В първите минути на търговията в Москва деноминираният в долари фондов индекс RTS падна с над 2% до 681,28 долара, достигайки най-ниско ниво от последната финансова криза в Русия през декември 2014 година. В понеделник руските финансови пазари се върнаха към нормална работа след 10-дневния ваканционен период в страната за новогодишните и коледни празници. Руските инвеститори реагираха негативно на свободното падане на петролните цени, като вчера индексът RTS проби под важното ниво от 700 пункта за първа път от края на 2014 година. Фондовият индекс MICEX, деноминиран в рубли, отваря днес със спад от над 1% към 1664,62 пункта.

В същото време и рублата продължава да се обезценява спрямо долара и еврото, реагирайки негативно на драматичното понижение на петролните цени с близо 20% само в рамките на първата десетдневка на настоящата година. Щатският долар поскъпна с над 0,5% към 77,04 рубли за един долар, достигайки най-високо ниво от 13 месеца насам и е на път да достигне в скоро време рекордните нива от над 80 рубли, достигнати през декември 2014 година. От своя страна еврото поскъпна с над 1% към ниво от 83,55 рубли, доближавайки вчерашния връх от 84,00 рубли, но засега остава далеч под историческия връх от малко под 98 рубли, достигнат през декември 2014 година.

Основна причина за солидния натиск от продажби на руски финансови активи е днешното понижение на цените на петрола сорт "брент" под 31 долара за барел за първи път от април 2004 година. В същото време обезценяващата се рубла вероятно ще пришпори отново инфлацията в страната, ограничавайки възможността на Централната банка на Русия да свали лихвените ставки в опит да помогне за измъкване на руската икономика от тежката рецесия, в която се намира.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна