Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Силянова и Илия Добрев в неделната пиеса на Радиотеатъра

БНР Новини
3
Илюстрация: О. Маркина

Този път първо за звездите. Това са два актьорски гласа, които успяват да изразят драматургията на света. Тяхното аудио присъствие ни въвлича в две полярно противоположни и в същото време неразривно свързани и невъзможни една без друга действителности. Потокът на техните гласове, едновременно спонтанен и богат на нюанси, ни увлича така мощно, че слушаме с усещането за участие в общ разговор. По средата сме. Между тя и той.
И така, тази неделя ще чуете радиоверсия по повестта "Кротката" на Фьодор Михайлович Достоевски и през цялото време ще ви се струва, че присъствате на нещо, което се случва тук и сега. Повестта е публикувана през 1876 г. и според нашите съвременните критерии за жанрово определение, спокойно можем да я наречем документална, документална проза, дори хроника, защото е написана като опит да се реставрира нашумял по вестниците случай на самоубийство. Дотук със сюжета. Достоевски възприема този случай като „кротко самоубийство“ и тази идея го преследва дълго време.
Кротката е интерпретирана многократно за кино. През 1960 г. е направена първата филмова версия, чийто сценарист и режисьор е актьорът Александър Борисов. През 1969 г. следва френската екранизация Une femme douce на Робер Бресон, снимана в Париж, и това е първият му цветен филм. През 1995 г. следва полска версия на Мариуш Трелински. През 1998 година израелският режисьор Рафаел Надиари прави модерна адаптация, която се случва в настоящия момент в Ню Йорк със заглавие „Сянката“ и този филм е в официалната селекция на Кан 1999 г. и получава наградата на публиката на филмовия фестивал в Бергамо. През 2014 година режисьорът от Шри Ланка Прасана Витанаге прави своя филм „С теб, без теб“ върху този разказ и получава многобройни награди на филмови фестивали. Най-новата версия е от 2015 година на виетнамския режисьор Ле Ван Киет със заглавие „Диу Данг – Кротката“.

17 януари, от 16 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени