Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ остави без промяна основните си лихвени ставки

На първото за годината заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна своите основни лихвени процентни, въпреки че много ниските петролни цени и слабото представяне на китайската икономика заплашват да попречат на нейните усилия да повиши инфлацията в еврозоната до целевото ниво от 2-процентни пункта.

ЕЦБ запази без промяна основната репо лихва в рекордно дъно от едва 0,05-процентни пункта. За последно банката понижи основната си лихва до 0,05% на своето заседание на 4-ти септември 2014 година, като това е най-ниско ниво старта на еврозоната през 1999 година. Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната.

Днес банката остави непроменена и депозитна си лихва на ниво от -0,3%, след като я понижи за последно с 10 базисни пункта на предишното заседание в началото на декември 2015-а година. Това е лихвата, която получават търговските банки за държаните от тях средства в Централната банка. ЕЦБ въведе през юни 2014 година тази "наказателна" лихва по краткосрочните банкови депозити, държани в Централната банка, надявайки се по този начин да принуди търговските банки да "отпушат“ кредитирането на малкия и среден бизнес в еврозоната. ЕЦБ беше първата водеща централна банка в световен план, която се осмели да въведе отрицателна депозитна лихва.

Непроменена остава и пределната заемна (кредитна) лихва в рекордно дъно от 0,3%.

Днешното решение на ЕЦБ беше очаквано от мнозинството анализатори и участници на глобалните финансови пазари, като по-голям интерес ще представлява предстоящата от 15:30ч. пресконференция на шефа на банката Марио Драги. Внимателно ще се следи дали той ще потвърди, че предприетите в края на миналата години последни стимулиращи мерки са достатъчни, за да подкрепят икономическия растеж и най-вече инфлацията в еврозоната.

Инвеститорите ще следят за сигнали колко дълго ЕЦБ би продължила да толерира по-слабата от очакваното инфлация и дали европейските централни банкери са сериозно обезпокоени от състоянието на китайската икономика, на петролните борси и от трусовете на глобалните капиталови пазари в сила от началото на годината. Ако Марио Драги изрази ясно опасение относно ниската инфлация, или от негативното влияние на много слабите петролни цени върху бъдещите инфлационни перспективи в еврозоната, това може да доведе до очаквания, че ЕЦБ може да предприеме нови стимулиращи парични и лихвени политики на следващото си заседание през март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени