Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги: ЕЦБ разполага с изобилие от финансовите инструменти, които е готова да използва

Снимка: Капитал

Говорейки на Световния икономически форум в Давос, президентът на ЕЦБ Марио Драги потвърди последните по-негативни оценки на ЕЦБ относно инфлационното развитие в еврозоната и подчерта, че централна банка разполага с изобилие от финансови инструменти, които е готова да използва.

Той повтори направената след края на вчерашното заседание на ЕЦБ оценка, че инфлацията в еврозоната вероятно ще остане твърде ниска за по-продължителен от очакваното период с оглед на слабите петролни цени и поради низходяща ревизия на прогнозите за растежa на развиващите се икономики, визирайки предимно Китай.

Въпреки това Драги продължава да очаква, че икономическото възстановяване в еврозоната ще продължи с умерено темпо и посочи, че основните двигатели на растежа в Европа са паричната политика, петролните цени и неутралната фискална политика.

Четвърти двигател на икономическия растеж могат да се окажат нарастващите разходи, свързани с бежанската вълна, заляла стария континент, допълни президентът на ЕЦБ. Нашето общество ще бъде променено от това, но в каква точно посока, можем само да предполагаме, заяви той на Световния икономически форум в Давос. Също така е прекалено рано да се прецени, колко време ще отнеме, докато ние трансформираме това предизвикателство в благоприятна за нас възможност, сподели Драги.

Относно Гърция, шефът на ЕЦБ посочи, че ситуацията вече е много по-добра, отколкото през юни миналата година. Гръцкото правителство направи прогрес във фискалните реформи и трябва да проведе устойчива пенсионна реформа, но все още имаме високо равнище на необслужваните кредити в гръцки банки. Така че ние се нуждаем от процес, чрез който тези заеми да могат да бъдат продадени, смята Драги и допълни: Аз съм сигурен, че ще бъде постигнато съгласие, така че първият преглед на новата спасителна програма за Гърция да приключи бързо и успешно. Колкото по-бързи приключи този преглед, толкова по-скоро гръцката икономика може да се върне към нормалното си развитие.

Според него първото повишение на лихвите в САЩ беше изпълнено "безупречно" и е сигнал за подобряване на американската икономика. Драги отново повтори, че "за известно време" Фед и ЕЦБ ще бъдат на коренно различни пътища по отношение на водените от тях политики.

Коментарите му са факт само ден, след като ЕЦБ запази без промяна настоящата си лихвена и парична политика, но на пресконференцията след края на заседанието, Марио Драги сигнализира, че Управителният съвет може да предостави повече стимули на следващото си заседание през март, визирайки "значителното" отслабване на досегашните инфлационни прогнози.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна