Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбочаване на политическата криза в Испания на фона на засилващи се партийни конфликти

Политическа криза в Испания се задълбочи през изминалия уикенд, когато опозиционната Социалистическа партия заяви, че действащият премиер Мариано Рахой трябва или да сформира ново правителство, или да се оттегли от своя пост.

Отговорът на социалистите дойде, след като Рахой направи изненадващ ход в петък вечерта, отказвайки се да поиска от крал Фелипе VI да сформира ново правителство, посочвайки, че няма достатъчна парламентарна подкрепа. Той обаче заяви, че ще остане кандидат за министърпредседателския пост.

В изявление, публикувано на своя уебсайт и във Фейсбук, Социалистическата партия обяви, че Рахой има конституционното задължение да се представи като кандидат за управленския пост или да се откажe от това си право.

Говорителят на левицата Цезар Луена отбеляза, че изчаквателната тактика на Рахой е по-типична за комарджия, отколкото за министър-председател на Испания, и че той трябва да подаде оставка, ако не може да се изправи пред дебат за вот на доверие.

Последният кръг от политически кавги идва повече от месец след проведените преди Коледа национални избори, които не излъчиха убедителен победител. Въпреки че Народната партия на Рахой спечели най-голям брой депутатски места, тя не успя да постигне споразумение със социалистите и/или с партията "Подемос", която е против политиката на строги мерки на икономии, за да бъдат събрани 176-те депутатски гласа, необходими за формиране на стабилно управляващо мнозинство.

Социалистите отхвърлиха многократно призива на Рахой за голяма коалиция между двете основни партии, като лидерът на левицата Педро Санчес заявяваше непрекъснато, че иска да сформира "голяма прогресивна коалиция на левите партии".

Анализатори гледат на петъчния ход на настоящия премиер Рахой като опит да засили натиска върху Санчес за формиране на общото управление в момент, когато левите партии остават силно разделени, особено по въпроса за независимостта на Каталуния.

Финансовият министър на Испания Луис де Гиндос заяви в неделно интервю за вестник El Mundo, че евентуална коалиция между социалистите и "Подемос" ще генерира голяма "несигурност" на световните пазари. Има опасения, че в този случай ще бъде даден заден ход на реформите, като няма да бъде адресиран важният въпрос за държавния дефицит и ще има загуба на конкурентоспособността, каза той.

Очаква се през настоящата седмица крал Фелипе да стартира втори кръг от преговорите и не е изключено да поиска от Педро Санчес да се опита да състави правителство. Но социалистите заявиха в събота, че те съвестно ще следват конституционните процедури, което означава, че партията на Санчес ще се опита да сформира правителство, едва след като Рахой и неговата Народна партия са "извън играта".

След като даден кандидат за премиер поиска вот на доверие от парламента на страната, той ще разполага с двумесечен срок за формиране на ново правителство. Провал в рамките на тези два месеца обаче ще доведе до насрочване на извънредни избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна