Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги: Икономическите перспективи за 2016-а остават несигурни и нестабилни

Ниската инфлация вреди на потребителите и на доверието в политиката на ЕЦБ

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги предупреди, че глобалните икономически перспективи остават несигурни, но обеща, че ЕЦБ ще продължи да следва своята политика на ценова стабилност, за да подпомогне както възстановяването на еврозоната, така и на бизнес и потребителското доверие в региона.

В реч за новогодишния прием на Deutsche Boerse Group в Ешборн Драги посочи, че прекомерно ниската инфлация вреди на потребителите и на доверието в ЕЦБ, но в същото време той защити провежданата от банката стимулираща парична политика и новото понижение на депозитната й лихва на заседанието през декември.

Изпълнението на нашата инфлационна цел е свързано с доверието в банката. Ако една централна банка си постави дадена цел, тя не може да се движи само по краищата, когато я пропуска, заяви президентът на ЕЦБ пред бизнес форума.

Доверието идва с изпълнението на всяка една част от дадения мандат. И именно това е, което ЕЦБ ще направи, както го изисква Европейският договор, допълни той.

ЕЦБ трябва да играе централна роля за укрепване на доверието. Ние правим това, като изпълняваме нашия мандат за постигане на ценова стабилност - постигане на инфлация от малко под 2%, заяви Марио Драги.

Драги защити предишните решения на ЕЦБ, включително тези за въвеждането на отрицателна депозитна лихва и програмата за покупки на активи за 1,1 трлн. евро, подчертавайки, че има "достатъчно доказателства", че тази парична и лихвена политика работи.

Той заяви, че отказ от целта за връщане на инфлацията в еврозоната към ниво от малко под 2% не стои като опция пред ЕЦБ.

Коментирайки въпроса със забавянето на глобалната икономика, Драги призна, че влиянието на ЕЦБ е "ограничено", но въпреки това подчерта за въздействието, което провежданата от банката политика може да има върху икономическото възстановяване на еврозоната.

Ние можем да предприемем необходимите мерки за укрепване на нашите икономики и да ги направим по-устойчиви на глобалните сътресения. Ключовият елемент е доверието - доверието в растежа, в стабилността и в бъдещето на еврозоната. Само чрез създаване на по-голямо доверие ние можем да обърнем продължаващото циклично възстановяване в стабилно структурно възстановяване, посочи той.

Изказването на Марио Драги е факт, след като през миналата седмица ЕЦБ повиши перспективите за възможно по-нататъшно облекчаване на своята парична и лихвена политика още на следващото заседание през март, на фона на избледняващите перспективи пред икономическия растеж и инфлацията, оставаща близо до нулата - далеч под целевото ниво на банката от малко под 2 процентни пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна