Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговище чества 138 години от Освобождението

Снимка: Радио Шумен

С празнично шествие ще започне тържественото отбелязване на 138-ата годишнина от Освобождението на Търговище от турско робство.

За първи път тази вечер ще бъде представен художествен спектакъл за Освобождението, разказа Савин Савов от Патриотичен клуб „Възраждане“.

Тази година ще имаме участие в една съвместна постановка съвместно с актьорите от Държавния куклен театър и Дамския хор „ Златна лира“ под режисурата на Ивайло Марков. Това е един опит за едно по-интересно и по-различно представяне на събитията, които са се случили по време на Освобождението на нашия град. Това е гледната точка, не на историците, които описват военните действия, а от гледна точка на нашите съграждани, нашите дядовци и баби, които са чакали със свито сърце развитието на събитията, бойните действия и са изпратили няколко групи доброволци,  които в тежките зимни условия са преминали през Балкана и стигат до щаб квартирата на руската освободителна армия.

Годишнината от Освобождението на Търговище от турско робство ще бъде отбелязана и с откриването на изложбата „Зарите на свободата“ и факелно шествие до паметника на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов - Куруто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна