Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование, здравеопазване и заетост сред приоритетите за интеграция на хора в уязвимо социално положение във Видин

Снимка: Радио ВИДИН


След дебати Общинският съвет във Видин прие Годишния мониторингов доклад за 2015 година по Плана за действие  на община Видин за интеграция на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение. Сред приоритетите, посочени  в  доклада са  образование, здравеопазване, жилищни условия и заетост. По някои от дейностите е работено съвместно с неправителствени организации, включително и за представяне на безплатни правни консултации на граждани от ромски произход и социално слаби. Против доклада се обяви Данаил Томов от групата на "Единни за промяна".

"Настоящият годишен доклад е изготвен и е приет от общинско звено за мониторинг и оценка в областта на интеграция на ромите. Членове на тази комисия са партньори на община Видин, по изпълнение на тази стратегия. Не може те да се контролират сами"- бяха  аргументите на Данаил Томов.   

От общинската администрация отговори Емилия Николова, директор на дирекция "Хуманитарни дейности":

"Годишният мониторингов доклад е изготвен съгласно насоките, които  сме получили от Националния  съвет по етнически и интеграционни въпроси."

Сред целите в плана за интеграция е засилване на дейността на общинската комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни. За миналата година в комисията са разглеждани 69 възпитателни дела срещу деца от ромски произход. Случаите са с 15 по-малко в сравнение с предходната година, се уточнява в доклада.

По програми за временна заетост за хората от уязвими групи във Видин са изразходвани 384 000 лева от държавния бюджет, е посочено в доклада.

4 милиона лева са изразходвани по проект за осигуряване на съвременни социални жилища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна