Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реликви от Опълчението показват в Славейковото училище в Търговище

Музей "Славейковото училище"
Снимка: архив

Униформа на опълченски унтерофицер, отличителни знаци, ордени и медали, грамоти и свидетелства на опълченци са част от експонатите в изложбата "За свободата на България" в Търговище. Тя е открита по повод 138-ата годишнина от освобождението на града от османско владичество.

В изложбата в Славейковото училище са представени експонати от Националния военно-исторически музей и музея в Търговище, разказа историкът Йорданка Петкова.

В изложбата ще видите наистина реликви от Руско–турската война и по-точно от Опълчението. Ето това са наши музейни ценности, наши скъпи реликви. Това са документи и материали на наши опълченци, ето медалите на Иван Цачев и неговата патронна чантичка, ще видите и личния тесак /дълъг двуостър нож, подобен на кама/ на Велико Филипов. Друга наша уникална ценност е знамето на Първата българска войскова част в новоосвободена България  на което буквално е извезано – „Българска земская войскя – 1878 година, Ески Джума“. Искам да обърна внимание, че това е единственото знаме в България, което е запазено в оригинал.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна