Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният статистически институт отчита нулева инфлация за месец януари

Нулева инфлация през януари отчете Националният статистически институт. Статистиката отчита поскъпването на винетките с повече от 47 на сто. 

Новите цени на винетките отбелязват най-сериозното поскъпване на стоки и услуги през януари спрямо декември. За сметка на близо 50-те процента оскъпяване на пътните стикери, горивата са поевтинели, но с много по-малко. Бензините са по-евтини с малко под четири на сто спрямо декември, а на дизела – с шест на сто. Януари беше месецът, в който цените на петрола на международните пазари удариха историческо дъно. 

Хранителните продукти отчитат общо поскъпване с части от процента, като то е движено основно от част от млечните продукти и някои плодове и зеленчуци, които не са характерни за сезона.

Алкохолът и цигарите също поскъпват. От тази година влизат в сила новите по-високи акцизни ставки върху тютюна, но в търговската мрежа все още могат да се намерят цигари на старите цени. Туристическите услуги също са с по-високи цени. Поскъпнали са и билетите за различни културни мероприятия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна