Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка е готова да използва валутна суапова линия с Народната банка на Китай

Русия и Китай се споразумяха да отворят двустранна валутна суапова линия, която да даде тласък на търговията и инвестиционното сътрудничество между двете страни, заяви в сряда Руската централна банка, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Централната банка на Русия отбеляза, че двете страни са провели успешни тестове за подобна валутна суапова линия през 2015-а година и вече са в готовност да я използват, ако е необходимо. Тя също така посочи, че валутната суапова линия ще бъде в размер на 815 млрд. рубли (около 11,1 млрд. долара) и на 150 млрд. юана (около 22,9 млрд. долара).

Откъсната от световните капиталови пазари с оглед на наложените преди време западни санкции, Русия увеличава усилията си за осигуряване на достъп до външно финансиране, включително и чрез планове за емитиране на суверенни еврооблигации по-късно тази година.

Москва гледа на Китай като на един от най-близките си съюзници и има за цел да получи финансова подкрепа от Пекин в енергийния сектор и за финансовите си пазари, тъй като отношенията на Русия със Запада се обтегнаха след решението на Кремъл да анексира Крим и във връзка с продължаващите конфликти в източната част на Украйна.

Централната банка на Русия също така посочи, че обмисля аналогични валутни суапови линии и с останалите страни-членки на организацията БРИКС, включваща още Бразилия, Индия и Южна Африка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна