Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките медии: Поредната среща завърши – а сега накъде?

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Завърши поредната среща на върха  ЕС–Турция – отново без съществени решения, и с подновяване на разговорите на  17-18 март. След15-часово заседание налице са първите резултати за това, как трябва да действа Европа за решаване на проблема с бежанците.

Факт е, че нито Турция нито страните от Вишеград помогнаха за постигане на всеобхватно споразумение.

Все пак лидерите на ЕС се договориха да разгледат предложенията на Турция за реадмисия на нелегални имигранти, с Доналд Туск – да се финализират подробностите преди следващото заседание през март.

В средствата за масова информация в Гърция една от темите, които се отразява подробно, е поредната среща на високо равнище. Коментират се думите на Председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който подчерта, че ЕС и Турция са се съгласили с факта, че потокът на имигранти е твърде голям и трябва да бъде намален, и заяви, че приключват дните на незаконната имиграция към Европа. Също така добави, че целта на ЕС и на Турция е да има fast track връщане.

Ние постигнахме принципно споразумение, заяви Жан-Клод Юнкер. Турция ще приеме обратно имигранти, които не са обект на режим на защита.

Според медиите в Гърция, в съвместно изявление лидерите са се ангажирали с принципи, които засягат  връщане на всички незаконни имигранти, с финансиране от ЕС, от гръцките острови в Турция, за което тя ще очаква либерализация на визовия режим за турски граждани  още тази година, както и отваряне на нови глави в преговорите за присъединяване на страната към ЕС. Разбира се, освен изплащането на договорените 3 млрд. долара, се очаква и допълнително финансиране, както и подобряване на хуманитарните условия и сигурността в Сирия.

Освен на постигнатите договорености, СМИ в Гърция коментират факта че гръцката страна излиза по-силна , слагайки на  преден план на редица въпроси, които я засягат. 

По-специално се разчита на ускореното преселване на имигрантите за облекчаване на непосилното бреме, което понася Гърция, както и изпълнение на ангажиментите за презаселване на бежанци от Турция в други страни от ЕС. Основно е и изискването за финансова подкрепа на Гърция за връщане на незаконните имигранти, както и за покриване на хуманитарните нужди.

Също така се подчертава, че окончателният текст на декларацията, се изготви в противовес на стремежите на група държави-членки  (Вишеградската група  и Австрия), които не желаят никакво решение, или действия, както и не се ангажират с проблема с бежанците.

Остава да добавим, че все още не се знае какви ще бъдат решенията от следващата среща през март, но отлагането във времето не допринася за бързото решаване на бежанския проблем, който се превръща в хуманитарна криза. Тя засяга най-вече страните през който минават потокът от хора, тръгнали да търсят политическа и икономическа сигурност по пътя на спасението, който определено няма да бъде затворен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна