Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Разруши мълчанието” – детска артекспозиция срещу насилието

БНР Новини

Наскоро в София се проведе артекспозиция на открито, организирана от ръководството на 112 ОУ „Стоян Заимов”, съвместно с Националната асоциация на общинските служители в България. За събитието разказа Иван Костов, директор на училището:

СнимкаНашата инициатива „Разрушете мълчанието” е функция на натрупаното напрежение в последните години във всички социални области. Както в училището има агресия, така и в семейството, това, което виждате и чувате по улиците и по медиите, за съжаление. Решихме, че за най-чистата част от обществото – децата, е важно семейството, родителите, кварталната общност и цялата общественост да проявяват нетърпимост към насилието в каквато и да е форма. Децата сами избраха този начин на протест – с фланелки, които те изписаха. Това е нашият минимален принос към борбата с агресията.

За настроението на децата и техните творения координаторът на проекта Таня Иванчева сподели:

Децата изключително много се запалиха, с огромен ентусиазъм твориха, бродираха, рисуваха своите тениски. Насилието ескалира  във всеки един  слой на обществото, затова за нас беше много важно родителите също да се включат в тази кампания. Изработени са над 300 тениски, много красиви, много провокативни, които представляват една страхотна експозиция на творчеството, на иновативността, на нестандартните идеи… Участваше цялото училище, бяха включени ученици от 1 до 7 клас. Ще направим и благотворителен базар. Искаме да покажем на децата как могат да помагат на други деца, при това да помагат чрез една изключително позитивна кампания, правейки добро, защото това е най-успешният начин за противодействие.

СнимкаКак да опазим децата си от насилието, да ги научим да реагират при такива случаи подобаващо? Традиционно хората възлагат големи надежди на училището, което има тази функция – да възпитава.

В нашето натоварено ежедневие по-голямата част от времето си децата прекарват именно с нас и търсят помощ от нас. Ние сме учители с дългогодишен опит, така че умеем да разпознаваме признаците на домашно насилие, тъй като обикновено домашното насилие след това се повтаря като модел на поведение в училище и на по-късен етап и в обществото, смята Таня Иванчева. 

Какво е мотивирало учениците от 3 „Д” клас да се включат в тази инициатива:

Ние правим тениските, за да може да покажем на света и на жертвите на насилие, че не трябва да се срамуват да кажат, че са насилени, а на насилниците – че трябва да се срамуват от постъпките си.

Смятам, че ако някой ден това стане, светът ще е по-добро място за живеене.

Ние правим тези тениски, за да не се срамуват жертвите на насилие да потърсят помощ след преживяното. Ние сме против всякакви форми на насилие.

СнимкаАртекспозицията бе последвана от кръгла маса в подкрепа на националната кампания „Разруши мълчанието” – за информираност, превенция и защита срещу домашното насилие и насилие, основано на полов признак. Валентин Лазаров, ръководител на проекта и председател на Управителния съвет на Националната асоциация на общинските служители в България, уточни, че целта е да се дискутират проблемите, да се подобри взаимодействието между институциите и да се набележат насоките за превенция на насилието занапред:

Идеята е да продължим да работим в тази посока, като потърсим различни форми. Сега ние реализираме цялостна кампания „Разруши мълчанието”, в рамките на 9 месеца с поредица от дейности. Проектът се изпълнява в още девет общини, освен в София – в Стара Загора, Сливен, Неделино, Гоце Делчев, Панагюрище, Козлодуй, Мездра, Плевен, Търговище. До края на април ще организираме кръгли маси и в тези девет града.

Насилието не е просто дума. Това е онази грозна страна на живота в България, с която, за съжаление, вече дори донякъде сме свикнали. Агресията е някъде наблизо. Причините са много, но е важно да не се страхуваме нито ние, нито децата ни, да говорим за това. Ето какво каза Иван Костов:

Не бива да се страхуваме. Нищо не е толкова страшно, колкото изглежда. Не бива да се мълчи. Нещата трябва да се обсъждат, да разпознаваме лошото и да се борим с него. А също така да помним, че, както гласи една стара арабска поговорка, грам мир е винаги по-добре от тон война.

Снимките са предоставени от организаторите на инициатива „Разрушете мълчанието”


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна