Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харпър Ли: Почти всички хора са добри, когато най-после ги видиш

| обновено на 26.03.16 в 11:02 БНР Новини

Радиодраматизация по едноименния роман на Харпър Ли.

Вестник „Тайм”: Романът „Да убиеш присмехулник“ остава в световната белетристика като изключителен литературен феномен. Весел, забавен и написан с естествена прецизност, този южняшки роман и днес не е изгубил своя блясък. Брилянтното писателско перо на Ли прорязва времето и все още учи читателя на удивителен брой полезни истини за живота. Творба с ранга на изключително постижение в литературата, който несъмнено ще ви накара да се насладите на естествената простота, с която е написан... Един роман със силно съвременно звучене.

Романът излиза по книжарниците на 11 юни 1960 година. През 1961 г. получава наградата „Пулицър“. Филмиран е. За главната роля Грегъри Пек получава „Оскар”. Влиза в училищната програма. Продължава да се продава по целия свят в безброй преводи. Всяка година „Да убиеш присмехулник” се поставя на сцената в Монровил, родния град на Харпър Ли. През 1999 година е определен за най-добър роман на столетието от американското списание „Библиотеки“. Британските читатели го смятат за най-добрата книга на всички времена и народи. През 2007 г. Джордж Буш награждава романистката с „Президентски медал за свобода“, а през 2010 година получава „Националния медал за изкуство“ – най-високото държавно признание в САЩ в областта на изкуството.

Харпър Ли е родена на 28 април 1926 г. в Монровил, Алабама. Умира на 19 февруари 2016 година. Баща й е адвокат също както главния герой в романа Атикъс Финч. Близък неин приятел от детинство е писателят Труман Капоти, за когото се смята, че е прототип на един друг образ в книгата – този на Дил. Двамата писатели, живеят на една и съща улица, играят в един и същи двор, и започват да пишат на една и съща пишеща машина. Нейното другарче от детството обаче не получава „Пулицър“ за своята книга „Хладнокръвно” и това то не й прощава никога. И никога не опровергава слуховете, че бил участвал в написването на „Да убиеш присмехулник”. След като филмът „Капоти”, разказващ за онзи етап от живота на Капоти, когато той пише документалния си роман „Хладнокръвно“ в сътрудничество с Харпър Ли, печели „Оскар”, журналистите обсаждат дома й и я молят да разкаже за приятелството й с класика на съвременната американска литература. Ли категорично отказва. И когато милионите й читатели, след 55 години изолация и творческо мълчание, вече не чакат втори роман, излиза „И страж да бди на пост“. Този роман на Ли се оказва по-пръв от първия, защото е първият вариант на „Да убиеш присмехулник”.

Мисли на Харпър Ли:

Мъжеството и честта изискват да се бориш докрай, дори да знаеш, че си загубил.

Има такива хора – толкова много мислят за този свят, че престават да живеят в него.

Преди да заживее в мир с хората, човек трябва да се научи да живее със себе си и да открие покой за душата си.

Когато едно дете пита задължително трябва да му се отговаря. Това е част от възпитанието – и на детето, и на възрастните.

Човек не бива да излага изведнъж на показ всичко, което знае – хората не обичат по-умните от тях.

Когато си невинен няма за какво да се извиняваш. Но…
Присмехулникът е безобидна птица. Само пее весели песни. Не цапа, не гнезди в чужди гнезда, не досажда. Грях е да затриеш присмехулник.

Ако се наложи да ненавиждаш някого, нищо не се е получило добре.

Само глупаците се гордеят с талантите си. А с времето тази гордост расте.

Ако можеш да разбереш един човек, той вече ще изглежда по съвсем друг начин. Даже ще бъде добър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна