Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка запази основните си лихви без промяна на пето поредно заседание

На днешното редовно заседание Централната банка на Русия запази основните лихвени ставки без промяна и намекна, че може да задържи лихвите на текущите нива за по-дълъг период с оглед на все още високите инфлационни рискове в страната.

РЦБ остави основната си лихва на ниво от 11% за пето поредно заседание, пренебрегвайки призивите от страна на бизнеса и на политиците да понижи лихвите, за да се намалят цените на кредитите на фона на продължаващата икономическа криза.

Мнозинството анализатори очакваха това решение на централната банка, след като преди време РЦБ предупреди, че е готова да повиши лихвите, ако това е необходимо, за да се пребори с упорито високите инфлационни очаквания. Според тях, чрез запазването на текущите лихвени нива, Централната банка на Русия иска да потвърди своя ангажимент да изпълни заложените целеви нива за понижение на годишната инфлация до 4% през следващата година.

За да постигне целевата инфлация, Централната банка на Русия може да провежда умерено затегната си настояща парична и лихвена политика за по-продължителен период, отколкото беше възприето първоначално, заяви централната банка в съобщение за пресата.

Въпреки че днешното решение беше в голяма степен очаквано от финансовите пазари, след края на заседанието рублата поскъпна спрямо долара до най-високо ниво от декември 2015-а година. Малко преди края на заседанието щатската валута се търгуваше около 68,5 рубли, след което обаче падна рязко към ново дъно за настоящата година от 67,89 рубли.

Днес РЦБ не поднови своя ангажимент, от който се отказа на предходното си заседание през януари, че ще намали лихвите на една от следващите си срещи въпреки продължаващата икономическа рецесия в страната на фона на солидния спад в цените на петрола, който продължава да бъде ключов за руския износ и основен източник на средства за бюджета.

Централната банка прогнозира, че ако средната цена на петрола остане около 30 долара за барел през 2016-а година, брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие с до 1,5% през настоящата година след негов спад с 3,7% през миналата.

РЦБ също така заяви, че очаква годишната инфлация да се забави допълнително през второто тримесечие от ниво от 7,9%, отбелязано в средата на настоящия месец. Банката обаче предупреди, че инфлацията може отново да се ускори през втората половина на 2016-а, преди да се смъкне до 6% в рамките на следващите 12 месеца.

Тя потвърди ангажимента си да смъкне инфлацията в страната до 4% през 2017-а година, но в същото време заяви, че нейният план да направи това може да бъде разстроен от цените на петрола, инфлационните очаквания и от несигурността по отношение на балансирането на държавния бюджет в бъдеще.

По план следващото заседание на Руската централна банка трябва да се проведе на 29-и април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!