Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на еврото и на европейските акции след новини за серия експлозии в Брюксел

Новината за две експлозии на основното летище "Завентем" в столицата на Белгия  Брюксел, доведе до понижение на еврото и на британската лира и до поскъпване на двете основни "валути-убежище" японската йена и швейцарския франк.

На този етап не се уточнява броят на убитите и на ранените, като информациите варират от един до седемнадесет убити. Източник на "Уолстрийт Джърнъл" съобщава, че броят на ранените е над сто.

Според белгийската агенция Belga, точно преди да се взривят двете бомби, е имало изстрели от въоръжен мъж, придружени с призиви на арабски език, което навява на мисълта за терористичен акт.

Според официални американски представители двете експлозии на брюкселското летище вероятно представляват терористична атака и може би са в отговор на ареста на Салах Абдеслам, който беше заловен в петък в белгийската столица след четиримесечно издирване във връзка с кървавия атентат в Париж на 13-и ноември.

Междувременно белгийската телевизия RTBF съобщава и за взрив на метростанция "Малбек", която е близо до официалните сгради на Европейските институции в Бюксел, като и за взрив и на метростанция "Шуман". Брюкселският метрооператор STIB обяви през Туитър, че затваря всичките линии на метрото.

Новината доведе до понижение на еврото към 6-дневно дъно от 1,1189 долара и на британската лира до 5-дневно дъно от 1,4254 долара.

В същото време йената и швейцарският франк бележат най-солиден растеж с оглед на техния статут на "валути-убежище". Еврото се понижи до 10-дневно дъно от 124,67 японки йени и към триседмично дъно от 1,0877 франка.

Инвеститорите на европейските борси също реагират негативно на информациите за серията бомбени атентати в белгийската столица.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,21%, немският индекс DAX пада с 1,6%, френският CAC40 с 1,31%, лондонският индекс FTSE100 с 1,04%, а белгийският основен индекс BEl 20 се понижава с 1,16%.

Взривовете на летището в Брюксел се отразяват най-негативно при търговията на акциите на въздухоплавателните компании. Акциите на Air France-KLM SA падат с 4,62%, на  International Consolidated Airlines Group с 4,66% и на Deutsche Lufthansa AG с 3,9%. Спад с цели 5,66% бележат и акциите на хотелиерската групировка Accor SA.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна