Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия ще подготвя лидери чрез личен пример

БНР Новини

Трима приятели – млади, амбициозни и вдъхновени, сбъдват мечтата си да откриват нови хоризонти пред търсещите хора. В началото на месеца те отвориха Международен образователен бизнес център в родния си Гоце Делчев и вече преследват голямата си цел да подготвят бъдещите лидери на страната ни, от които толкова се нуждаем.

Братята Георги и Мариян Темелкови и Андрей Илиев се образоват в наши и западни университети и едновременно с това мечтаят за собствено училище, чиято енергия да привлича хора в търсене на себе си и учители, които да им помагат да открият своето призвание. Десет години по-късно градската минерална баня е превърната в академия за лидери и първите й възпитаници вече се обучават в програми като „Започване на бизнес”, „Управление на времето и стреса”, „Избор на специалност и университет”, „Бизнес от вкъщи”. Георги Темелков казва, че знанията в академията, която е към Международния образователен бизнес център, не могат да се придобият в университетите.

Когато човек учи в университета, той няма никакъв практически опит и обучението преминава в сухо поднасяне на информацията. Докато в Лидер академията ще преподаваме най-вече чрез личен пример. Това убеждава хората, че успехите могат да се постигнат, стига да има воля и желание. Така, чрез опита на успелите личности, които ще каним за лектори, ще преследваме нашите цели.

Един от тях – генералният мениджър на „Вайбър” за Централна и Източна Европа Атанас Райков, присъства на откриването на образователния център и изнесе лекция за конкуренцията в ерата на глобалната икономика на знанието. Изобщо в лидерската академия ще налагат идеята за менторството като условие за успех.

СнимкаДо всеки успял човек стои ментор казва Георги Темелков. – За съжаление, у нас това все още се възприема като абстракция, която не искаме да променим. Но ако започнем да помагаме на младите хора чрез личен пример, те по-лесно ще възприемат идеите и ще осъществяват своите цели. И именно това е задачата на менторството – да подсказва, а не да дава само заповеди.

Програмите в образователния център са адресирани към две основни групи – младежи, които си търсят университет и бизнес ориентираните хора.

Програмите са насочени към личностното развитие и най-вече да помогнем на младите хора да разберат какво искат от живота след като завършат училище. Другото направление е бизнес развитието – когато човек е завършил образованието си и вече работи, но иска да постигне повече. В този случай нашата цел е да го направляваме така, че той да открие своя път. Това не са конкретни програми като в университетите, а по-различни и разчупени. Идеята ни е да извадим човека от неговата среда, от зоната му на комфорт и чрез преживяване и обучение да може да открива нови неща и да постига резултати.

Георги Темелков добавя, че успешните млади хора трябва да познават целите си, да пожертват част от времето си и да поемат отговорност за действията си. Той смята също, че образованието ни се нуждае от промяна:

Нашата идея е да направим по-близки връзките между обществото, образованието и бизнеса. Да сближим тези кръгове, които в момента са раздалечени един от друг и нямат достатъчна комуникация помежду си. Виждате, че университетите имат редица специалности с много студенти, но за завършващите няма реализация и това е един от основните проблеми. Затова целта ни е да скъсим дистанцията между висшите учебни заведения и бизнеса. Да предотвратим студентите да губят време и пари, като ги насочваме към специалността, с която ще успеят в своята сфера. Именно това е личностното ориентиране и ние искаме да го популяризираме сред младите хора, за да установим истинските им нужди, а не какво им препоръчват родители и познати.

Първоначално обучението в образователния център ще се провежда само през почивните дни на седмицата. Постепенно дейността ще се разширява, като по-далечната цел е в края на курсовете хората да бъдат наемани направо от работодателите.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна