Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потъването в лудостта, предадено от първо лице

БНР Новини
Илюстрация: Юри Чури

Радиотеатърът в неделя предлага едно от най-силните произведения на световния класик в изключителната акустична версия на Лилия Абаджиева и Живко Марев и обсебващото актьорско изпълнение на Николай Урумов. Проверете дали тези силни твърдения са верни. Защото ще добавя още. „Дневникът на един луд“ е аудиоспектакъл в цялата парадоксалност на този термин, защото оригиналността, провокацията за въображението, богатството на образите, смяната на перспективата, „дишането“ на средата въздействат цялостно върху сетивата и чувствителността. Слушането на това толкова пластично-наситено аудио е не само виждане, но и усещане, съпреживяване.
„Дневникът на един луд“ е създаден през 1835 година и е единственото произведение на Гогол, написано в първо лице. Слизаме надолу по стълбата на психозата, алиенацията и отдалечаването от реалността, следвайки записките на главния герой. Мотивацията непрекъснато се усложнява. Към състоянието на нещастие, стъпкано достойнство, претенции за власт и безсилие, се добавят поредицата от заблуди, разочарования, болезненост, скъсване на логиката и контакта. Изпълнението на Николай Урумов е не само убедително и увличащо с максималната си концентрираност и феноменална енергия. То запазва една особена топлота и близост до слушателя, която прави усещането за драматизма и трагичния финал разтърсващо.
За това произведение фразата приятно слушане не работи. Това е произведение, което си струва да бъде чуто. Изслушано с внимание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна