Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив Мерш от ЕЦБ предупреди за негативни ефекти от "валутните войни"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За потенциални негативни ефекти от валутните девалвации, целящи подобрение на конкурентоспособността, известни като "валутни войни" предупреди видният член на ЕЦБ Ив Мерш.

Пред телевизия CNBC Мерш заяви, че икономическото възстановяване на еврозоната е заплашено от нарастващото напрежение на международните валутни пазари, което може да подкопае конкурентоспособността на региона.

Според него ЕЦБ разчита на факта, че всеки ще спазва обещанията за това как да се управлява международната парична система, а това означава, че не трябва да има изкуствена конкурентна валутна девалвация.

Ив Мерш също така отбеляза, че неотдавнашното намаляване на депозитната лихва на ЕЦБ на отрицателна територия не представлява опит за по-конкурентно укрепване на еврото на международните валутни пазари (за негова девалвация с цел подобряване на конкурентоспособността).

Той отново подчерта "мантрата" на Европейската централна банка, че предприетите от нея мащабни стимулиращи мерки не целят понижение на стойността на единната европейска валута.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна