Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 14: Българският глас - продължение

БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов

Българският глас в ролята на посредник.

Българският глас в ролята на инструмент за комуникация. Радиото е най-големият цивилизационен елемент, казва Петър Увалиев, който се определя самия себе си като професионален българин и главното измерение на това понятие е да намери какво е световното значение на факта, че е българин.  

Българският глас в ролята на интеграционен феномен... и най-после (но в най-интимния възможен оттенък) - като интелектуална собственост за лична идентичност.

За работата си с българския глас за и по радиото разказват Димитър Ганчев, ръководител на Българската редакция на радио Ватикана и Александър Андреев, ръководител на българската редакция на Дойче Веле. Димитър Ганчев споделя с нас едно сутрешно пътуване през Рим до работното място, което прави ежедневно с ритъма на „бърз влак, който трябва да направи всяка своя спирка в точно определен час”. Споделя с нас и едно пътуване във времето - Ватикана през 80-те и Ватикана на уличните музиканти през 2010 година.

Сашо Андреев ни пренася в сградата на Дойче Веле на брега на Рейн, супермодерното студио и глъчката на българския екип. Още една точка за оглеждане в огледалото, анализ и рефлексия. Шарената езикова картина на 14 епизод вдъхнови пъстротата и динамиката на нашата музикална картина.

Понятието родина звучи много често като 40 цигулки - сантиментално и разлято, Петър Увалиев.  

Първо излъчване на епизода в ефира на БНР: понеделник, 24 май 2010 г, 10.30 часа, програма „Христо Ботев”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна