Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решиха:

Областните управители ще имат право да заличават имена от избирателните списъци

Снимка: БГНЕС

Областният управител също да има право да заличава имена от избирателните списъци, решиха депутатите с окончателни промени в Изборния кодекс. Текстът беше включен заради отказа на кметове да заличават незаконно регистрирани, обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ:

Кметовете не пожелаха да отрегистрират тези хора, които бяха регистрирани незаконно и така те останаха в избирателните списъци. Сега обаче има препратка и към областния управител, и ако до три дена кметът не отрегистрира тези хора, тогава областният управител има за задачата да прочисти списъците. Нашето желание е да ограничим движението на големи групи от хора, предизборно да се регистрират адресно на определени места, където малки групи от хора могат да променят коренно вота.

Проверката ще се прави половин година преди избори и ще обхваща направените адресни регистрации за последните 12 месеца. Рамадан Аталай от ДПС възрази:

Целта на Кодекса е да бъдат създадени правила как и по какъв начин да улесним гражданите да отидат да гласуват, а не как да не гласуват. Колеги, какво правите? Спрете да правите Изборен кодекс против ДПС, спрете да правите Изборен кодекс на ГЕРБ и на ПФ.

По програма разглеждането на промените в Изборния кодекс трябва да продължи до 19.00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна