Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От мазето на живота"

Да помогнем на дядо Вълослав да издаде стиховете си!


Дядо Вълослав Стратев е от с. Добролево, община Борован. Той е на 76 години, пише и публицистика (през 2005 година е издадена книгата му "Искам да емигрирам от мизерията"), но най-вече мерена реч. Открива поезията- или тя открива него - когато е вече петдесетгодишен и оттогава са неразделни спътници.

С появата на рубриката "Светлик" в "Вечерна зона- събота вечер" по Радио ВИДИН, дядо Вълослав намери своеобразна трибуна за своето творчество и бързо стана любимец и на слушателите, и на екипа. Убеден в силата на медиите и вярващ в доброто у хората, ето какво ни писа той:

"… По идея на мой старий и насъщний приятел проф. д-р Нено Неделчев, тая зима избрах и подготвих за книга 215 мои епиграми и стихотворения, за да бъдат издадени в стихосбирката "От мазето на живота". Аз трябва да събера 1000 лв. за 200 екземпляра. Трима приятели вече се отзоваха с по 100 лв. Четвъртият още не ме е зарадвал, но е сериозен. Стигнах до кулминацията на молбата ми: Може ли, чрез Радио ВИДИН…?"

"Дядо Вълослав е един от любимите ми слушатели, с които винаги с радост се чувам в ефир. Талантът му е безспорен. В творчеството му се преплитат свежо остроумие, актуална злободневност - поднесени с едно симпатично, почти архаично звучене. Щастлив съм, че той избра Радио ВИДИН, за да споделя с хората своите творчески търсения и се надявам чрез нас, да успее да събере тези недостигащи 600 лв., за да издаде своята стихосбирка", разказа Валери Димитров, автор и водещ на предаването.


Из "От мазето на живота":

"ПОД ИГОТО", ИЛИ…?

И дядо Вазов ли е размислял с неудобство

Дали били сме под иго, или под робство?

Но и да бе под цензурно покровителство,

Не би озаглавил романа си "ПОД ОСМАНСКО СЪЖИТЕЛСТВО"."


За желаещите да помогнат за раждането на стихосбирката "От мазето на живота", номерът на банковата сметка е:

ЦКБ АД Клон Враца  (CECBBGSF) IBAN: BG02 CECB 9790 1098 1322 00

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна