Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 май – празникът, който ни обединява и разделя

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Ден на Европа и Ден на Победата. 9 май предизвиква различни чувства, спомени и мисли за миналото и бъдещето.

Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над нацистка Германия във Великата Отечествена война. Денят се почита в Русия с грандиозни празнични шествия и паради. В Народна Република България 9 май също е бил отбелязван, но след 10 ноември 1989 г. се прекратява организирането на официални тържествени мероприятия. Въпреки това и до ден днешен множество хора от цялата страна отдават почит на загиналите български и съветски воини и полагат цветя на техните паметници. Тази година столичани ще поднесат венци пред паметника на Съветската армия, а след това ще се състои концерт с известни български и руски песни.

9 май почитаме също като края на Втората Световна Война за Европа през 1945 година. Денят на Европа се чества на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г. той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на Европейския съюз. От 1985 г. 9 май е честван като Ден на Европа. В България се отбелязва от 2005 г. Тази година емблематични сгради в София, Пловдив и Варна ще светнат в цветовете на флага на Европейския съюз в 21 часа. Тези български градове ще бъдат европейски столици на различни международни прояви в следващите няколко години. Ще има и музикално шоу, което ще започне с химна на Европа. Организирано е също публично четене под надслов „Истории за Европа“, където ще бъдат представени 10 специално подбрани текста, написани от любители на късия разказ. Също така популярни личности ще четат интересни истории, посветени на мира и единството. Събитието може да бъде гледано на живо от 19.00 ч. 

Оказва се обаче, че у нас двата празника съжителстват трудно на една дата и разделят хората. Споровете се въртят около това, че Денят на Победата се свързва със Съветската армия, а днес всичко, свързано със Съветския съюз, за едни е срамен спомен от миналото, придружен от безкрайни ограничения и правила, а за други – светъл спомен от по-добри времена.

Ето какви бяха мненията на софиянци:

Ние правехме тържества на този ден. Аз не съм привърженик на онзи строй, но ни задължаваха. Ако не отидеш – няма да те повишат, няма да ти дадат карта за почивка и т.н. Но беше по-спокойно от сега. Хубавото беше, че имаше работа за всички и колективите ни бяха много добри. Обичахме се, отношенията на хората бяха други. Сега пък е добре, защото младите могат да пътуват в чужбина, за нас всичко беше табу. Радвах се, че влязохме в ЕС, но се опасявам, че ще се разпадне. Сега вече нямаме водач, когото да последваме. Преди се помнеха личностите – каза Любка Кръстева

Иван Стоянов е против честването на Деня на Победата и си пожела:


Да се махне паметникът на армията окупатор (Паметникът на Съветската армия в София), която комунистите наричат освободител. Денят на победата не знам дали трябва да се чества в България. Деня на Европа нека да го честват.

А Георги Игнатов подкрепи другата гледна точка:

Ако не беше Съветският съюз тогава, нямаше да има Европа. Европа щеше да бъде под немски ботуш. Сега всички гледат да омаловажат бойните постижения на Съветската армия. Трябва да се празнува и Ден на победата, и Ден на Европа.

Болшинството от запитаните хора подкрепят идеята за България в ЕС като част от тях осъждат неефективното усвояване на европейски средства на държавно ниво. Основно притеснение сред хората е също и кризата с бежанците. За разлика от по-възрастните хора, младежите, с които се срещнах не бяха запознати нито с Деня на Победата, нито с Деня на Европа и споделиха, че за тях 9 май е обикновен ден.

Снимки: Луиза Лазарова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна