Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев дари плащеница за богослужения на църквата „Св. Павел ала Регола“ в Рим

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев посети църквата „Св. Павел ала Регола“ в Рим и дари на храма плащеница за богослужения. Преди две години църквата беше предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица. 
Западно и средноевропейски митрополит Антоний отслужи литургия в църквата "Свети Павел ала Регола" и отправи молитва за благото на българския народ.
Това е един безценен подарък, една страхотна възможност наши сънародници, които живеят далече от нашата родина, тук в сърцето на Рим, да ползват този храм, за да удовлетворяват своите духовни потребности. Помолихме се за здраве, за благоденствие, Бог да подкрепи нашия народ, който дълги години страда и искаме да има още повече вяра, надежда и любов.

След преговори с папа Франциск Римо-католическата църква предостави на българската общност храма "Свети Павел ала Регола", посочи посланикът ни в Рим Марин Райков
Църквата е уникална, защото тя има много по-висока духовна стойност, отколкото в църквата, в която бяхме преди това, тъй като на това място е бил домът на Свети Павел. Всъщност тук Свети Павел е бил окован, това е едно от първите, а може би първото място в Рим, където нашата вяра е получила една подкрепа от римляните. Всеки българин може да дойде и да се черкува в тази църква. Всяка седмица тук се събират до 50 души, а по празници се събират, разбира се, много повече.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна